V Nitre otvorili interaktívne centrum za takmer 30-tisíc eur. Chcú vďaka nemu zviditeľniť pamiatky aj históriu

Sedem pahorkov, na ktorých leží Nitra, sa stalo ústredným motívom novej interaktívnej zóny v nitrianskom Turistickom informačnom centre. Architektky ich vtesnali do neveľkého priestoru, ktorý zábavnou formou priblíži najmä detskému návštevníkovi miestne dejiny, pamiatky, ale i legendy.

20.02.2023 12:44
debata
Video
Komiksové ilustrácie a dotykové monitory s príbehmi či minihrami majú predstaviť Nitru najmä deťom.

Detského návštevníka má k poznávaniu histórie a ďalších zaujímavostí o meste pod Zoborom prilákať komiksové stvárnenie mapy Nitry a zážitkové steny s interaktívnymi prvkami. Hlavným lákadlom dovtedy nevyužívanej miestnosti sú dve dotykové obrazovky, ktoré ponúkajú úvodný príbeh o siedmich nitrianskych pahorkoch nahovorený deťmi, animované príbehy o historických osobnostiach ako Pribina či Svätopluk, ale aj minihry, kvízy a ďalšie úlohy, ktoré preveria ich vedomosti.

Architektka Katarína Smatanová Čítajte viac Architektka o budovaní novej štvrte: Územné plány zón sú kľúčové. Pozrite sa na Viedeň, najskôr ulice či námestia až potom domy

Zóna, ktorú vytvorili pracovníčky infocentra a ktorá je priamo prepojená s jeho prevádzkou, dostala názov TICadlovo. Čo všetko ponúka, si už stihli vyskúšať dve školáčky Amélia s Jasmínou. Najviac ich zaujal dotykový monitor. „Kvíz bol dosť ťažký, ale zvládli sme to,“ pochválila sa Amélia.

Zážitkovou formou začnú v TICadlove od pondelka vítať menšie skupiny detí napríklad zo škôl, neskôr aj z letných denných táborov. Väčšie skupiny detí sa môžu rozdeliť. „Jedna skupina bude tu a druhá zatiaľ pôjde do Ponitrianskeho múzea, ktoré je o poschodie vyššie,“ priblížila Mariana Záturová, vedúca Turistického informačného centra v Nitre. Priestor bude aj pre individuálne návštevy.

Školáčky Améliu a Jasmínu najviac zaujali...
Kvíz dievčatá zvládli, hoci bol podľa nich ťažký.
+3Zábavnou formou sa deti dozvedia o dejinách,...

Architektky sa museli vysporiadať s malým priestorom, ktorého centrálna časť musela zostať voľná. V TICadlove totiž plánujú organizovať workshopy a premietania. „Bolo to náročné v tom, že takmer na každej stene sú dvere či okno. Jedinú voľnú stenu sme ponechali na premietanie. Rozhodli sme sa, že to urobíme spôsobom zážitkových stien, za ktorými je schovaná napríklad rozvodná skriňa elektriny či sklad pre materiál na workshopy,“ spresnila architektka Lívia Dulíková.

Miestnosti dominuje ilustrácia Nitry so siedmimi pahorkami, ktorá zdobí zážitkové steny. Jej súčasťou sú napríklad magnetky, ktoré je možné priradiť k jednotlivým pahorkom. „Cez magnetky sa s deťmi hráme a dopovedávame im príbehy, ktoré s Nitrou súvisia,“ spresnila Záturová. Neskôr má pribudnúť aj prenosný interaktívny model ikonického dražovského kostolíka.

Mestská štvrť Oberbillwerder Hamburg Čítajte viac Nová mestská štvrť ako v Hamburgu: Budeme mať 15-minútové mesto? Trnava chce dohnať Európu

„Je to dobrý začiatok, ako začať pracovať s detským návštevníkom. Zároveň napĺňame stratégiu, ktorú máme ohľadom cestovného ruchu,“ podotkol k otvoreniu novej interaktívnej a oddychovej zóny nitriansky primátor Marek Hattas. Vytvorenie zóny trvalo takmer dva roky. Financovanie bolo podľa vedúcej infocentra viaczdrojové. Celkové náklady sa vyšplhali na 28-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #interaktívne vzdelávanie #zážitkové steny #turistické informačné centrum