Naliaty cyklista 'zavaril' alkohol tester, mal v sebe viac ako päť promile

Policajti z Trenčianskejo kraja kontrolovali cyklistu a po teste na alkohol "neverili vlastným očiam", ako napísali na sociálnej sieti.

27.02.2023 10:30
opitý cyklista, Ilava Foto:
Opitý cyklista v Ilave mal v krvi viac ako päť promile.
debata (11)

Kontrola na Medňanského ulici v Ilave ukázala, že 62-ročný cyklista mmal v krvi 2,5 miligramu alkoholu na liter, čo je 5,21 promile. Priestupok bude riešiť Okresný dopravný inšpektorát v Ilave, tam sa cyklista dozvie výšku sankcie.

Policajti následne upozornili na niekoľko zásad.

  • Pre cyklistu, rovnako ako aj pre vodiča osobného motorového vozidla, platí zákaz požívania alkoholu. Podľa zákona platí výnimka pre tých, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po cestičke pre cyklistov. Množstvo alkoholu v ich organizme nesmie prekročiť hodnotu 0,24 mg/l (0,50 promile) vydýchnutého vzduchu. Mimo týchto území je tolerancia nulová.
  • Ak cyklista požil viac alkoholu ako je stanovená hodnota, hrozí mu sankcia za takýto priestupok v správnom konaní od 150,– eur do 800,– eur a v blokovom konaní alebo v rozkaznom konaní do 650,– eur.
  • Ak ste sa počas výjazdu zastavili na malé alkoholické občerstvenie a nie ste si istí, či ste prekročili povolenú hranicu, určite je bezpečnejšie vrátiť sa domov popri bicykli. Alkohol môže spôsobiť, že jazdou na bicykli ohrozíte nielen seba, ale aj svoje okolie a vaše konanie bude mať tragické následky.

VIDEO: Otočka na diaľnici? Zvláštny manéver vodiča zničil dve autá.

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklista #opitý