Milionár z Titanicu, maharadža aj tanečnica Josephine Baker. Excentrický gróf dostal svetové mená na Slovensko

„Moje meno je Henrich Apponyi,“ víta v najkrajšej interiérovej knižnici na Slovensku žiakov 3. a 4. ročníka posledný žijúci mužský potomok významnej šľachtickej rodiny Apponyiovcov v Rakúsko-Uhorsku. Skupinu zvedavých školákov berie tento bohém a vášnivý cestovateľ o 100 rokov dozadu, do zlatých 20. rokov minulého storočia.

13.03.2023 17:24
debata
VIDEO: Reportáž z Oponíc
Video
Siedmy ročník výstavy Guttenbergerova knižnica prinavráti medzi stáročné knihy lesk zlatých 20-tych rokov minulého storočia.

„Bolo to obdobie plné lesku, ktoré prišlo po období španielskej chrípky, prvej svetovej vojny a ťažkej inflácie. Ľudia si chceli konečne vydýchnuť a chceli sa začať zabávať,“ pripomína Jana Cabadajová zo Slovenskej národnej knižnice v Martine, ktorá už siedmy rok organizuje v priestoroch Apponyiovskej knižnice v Oponiciach výstavu s názvom Guttenbergova knižnica.

V 20. rokoch 20. storočia prechádza svet veľkým zmenami. „Počas vojny ženy zistili, že dokážu robiť to čo muži. Začína silná emancipácia žien. Dostávajú volebné právo, po prvýkrát môžu voliť. Môžu študovať a zastávať aj vyššie funkcie, čo bolo dovtedy nemysliteľné,“ približuje Cabadajová. Ženy si to podľa nej užívajú – skracujú si sukne i vlasy, maľujú sa a zabávajú sa.

Bohémsky život z Berlína i Paríža

„Otvárajú sa kabarety, kam sa ľudia chodia po večeroch baviť. Lesk, zábavu a bohémsky život vtedajšej Európy prináša do Oponíc Henrich Apponyi. V západnom svete sa podľa Cabadajovej pohybuje ako ryba vo vode, navštevuje večierky v Paríži či v Berlíne. „Má veľa priateľov, ktorých pozýva do Oponíc. Vďaka tomu sa stávajú akýmsi centrom bohémskeho života,“ spresňuje Cabadajová.

Siedmy ročník výstavy s názvom Guttenbergova...
Apponyiovská knižnica v Oponiciach je súčasťou...
+5Dramatizovaná scénka: grófa Henricha Apponyiho...

Do Oponíc prišla baviť vtedajšiu smotánku slávna americká tanečnica Josephine Baker. Pozvanie grófa Apponyiho prijal aj maharadža z Patialy. Dôkazom sú skutočné dobové zábery z ich návštevy, ktoré môže návštevník vidieť na premietacom plátne. Organizátori nimi chceli zároveň demonštrovať, že v 20. rokoch 20 storočia sa rozvíjala aj kinematografia.

Tohtoročná výstava je tematicky odlišná od prechádzajúcich ročníkov, ktoré súviseli najmä s knižnicou a knihami. „V týchto ťažkých časoch sme chceli dodať ľuďom trochu optimizmu. Sme v obdobnej situácii,“ vysvetlila Cabadajová.

Priateľ milionár a neter kráľovná

Priamo v knižnici, ktorú založili Henrichovi predkovia, prichádza za grófom jeho blízky priateľ americký boháč Thomas Cardeza. Pri biliarde sa rozprávajú o útrapách, ktoré Cardeza zažíva so svojim šimpanzom, Ľudia v Kovarovciach, kde mal Cardeza prenajatý kaštieľ, ho považovali za netvora z pekla, a preto z ním poslali farára. Reč príde aj na jeho plavbu zaoceánskym parníkom Titanic. Mladému miliardárovi sa podarilo jeho potopenie prežiť.

Guttenbergova knižnica 2023

  • Téma: 7. ročník výstavy je zameraný na obdobie zlatých 20. rokov 20. storočia
  • Kedy: od 13. do 31. marca 2023

Knižnica bude zatvorená 10. marca (piatok) počas celého dňa a 11. marca (sobota) sa nebude konať prehliadka o 15.00 hod.

  • Kde: Apponyiovská knižnica v Oponiciach (Chateau Appony)
  • Kto: Slovenská národná knižnica v Martine

„Nastúpili sme na Titanic, na loď snov, ako ho všade nazývali. Tešili sme sa na luxus, ktorý nám sľúbili. V ten večer som sa úžasne bavil. Hudba hrala na každom kroku, šampanské tieklo potokom a všetci sme boli šťastní. O chvíľu bol všade krik, plač a potom už len chaos,“ opísal priateľovi.

Ide o jednu zo scénok pre detských návštevníkov, ktoré si Apponyiovská knižnica pripravila ako súčasť tohtoročnej výstavy. Gróf sa v Oponiciach stretáva aj so svojou deväťročnou neterou Geraldinou, ktorá si ním chce prebrať niekoľko neodkladných vecí. Ani jeden z nich netuší, že o niekoľko rokov neskôr sa z nej stane albánska kráľovná.

Thomas Cardeza Čítajte aj Miliardár z Titanicu poľoval blízko Topoľčian

Pikantné problémy šľachtickej rodiny

Výstava ponúka okrem dobových kníh, tlačovín či fotografií aj listy Apponyiovcov. „Po prvýkrát v histórii našej knižnice ukážeme osobnú korešpondenciu Apponyiovcov, ktorú sme v tomto roku začali digitalizovať a spracovávať,“ hovorí správca Apponyiovskej knižnice Ondrej Šomodi.

Z listov podľa neho vyplýva, že ich trápili rovnaké problémy ako nás. Na konte však mali o zopár núl viac, aby ich mohli riešiť. „Henricha veľmi trápilo, že nemá do kaštieľa zavedený telefón a dokázal o tom napísať štyri strany,“ uviedol Šomodi jeden z príkladov. Okrem ťažkostí s financovaním poľovačiek sa v listoch objavujú aj pikantnejšie problémy.

„Mne sa páčilo premietanie,“ hovorí jeden zo žiakov miestnej základnej školy. Väčšina detí, hoci pochádza z dediny, navštívila Apponyiovskú knižnicu po prvýkrát. Len pár sa ich hlási, že ju už videli napríklad s rodičmi. „V škole si na túto tému spravíme nástenku, ktorú máme pri vstupe,“ dodáva riaditeľka školy a zároveň triedna učiteľka tretiakov Andrea Štefanková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Slovenská národná knižnica #Apponyiovská knižnica #Oponice