Zarobia viac ako ministri. Pozrite si, ako porástli platy vašich primátorov

Bežní ľudia rátajú, o koľko sa im zvýšili rôzne životné náklady. Viac peňazí odchádza na potraviny, poplatky rástli v škôlkach a školách a vyššie sumy sa objavili aj na nových zálohových faktúrach. Len plat zvyčajne zostáva rovnaký. To však neplatí o šéfoch samospráv. Zatiaľ čo viacerým krajským primátorom po vlaňajších voľbách poslanci potvrdili vysoké navýšenie alebo ho jednoducho nemenili, tentokrát sa platy valorizujú v súvislosti s nárastom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v slovenskom hospodárstve za minulý rok.

15.03.2023 13:39
Rybníček Foto: ,
Primátor Trenčína Richard Rybníček poberá najvyššiu možnú sumu primátorského platu. Rovnako aj trnavský primátor Peter Bročka a banskobystrický primátor Ján Nosko. Vďaka valorizácii si prilepšia o viac ako 500 eur mesačne.
debata (67)

U piatich primátorov sa tak po novom plat priblíži k 7,5-tisícu eur. Tým sa dorovnajú premiérovi: kým ministri zarobia 6 641 eur, dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) mesačne zarobí 7 388 eur. Prezidentka Zuzana Čaputová dostáva mesačne 15 860 eur.

Od januára tohto roka patrí primátorom krajských miest plat, ktorý je vyšší o stovky eur. Niektorí z nich poberajú dlhodobo maximálnu možnú sumu. Medzi nich patrí trnavský primátor Peter Bročka, primátor Trenčína Richard Rybníček a Jaroslav Nosko, ktorý stojí na čele Banskej Bystrice.

Donedávna im na účet prichádzalo približne 6860 eur. Trnavskému a trenčianskemu primátorovi potvrdili poslanci maximálne 60-percentné navýšenie aj po ich opätovnom zvolení vlani na jeseň. Rovnaké navýšenie platí z minulosti aj v prípade Noska. Po valorizácii im stúpli platy na takmer 7390 eur v hrubom. Polepšili si tak o vyše 500 eur.

Nič navyše im neschválili

Najmenšieho navýšenia primátorského platu sa dočkal Peter Fiabáne v Žiline. Súvisí to s tým, že už na jeseň mal najnižší plat spomedzi primátorov. Poberal 4287 eur v hrubom. Poslanci mu totiž neschválili navýšenie platu o 60 percent, ktoré si sám navrhol. Od januára tak má nárok na 4616 eur v hrubom.

Základný plat má priznaný aj nitriansky primátor Marek Hattas. Poslanci mu na ustanovujúcom zastupiteľstve vlani v novembri neschválili navýšenie o 50 percent na sumu takmer 6 500 eur. Dovtedy mal plat navýšený o 30 percent. V jeho prípade však ide o plat, ktorý v skutočnosti na účte nevidí.

Cirkev / Popolcová streda / Katolícka cirkve / Veriaci / Nábožentsvo / Čítajte viac Platy duchovných tento rok opäť porastú. Štát im zadotuje aj energie a charitu

Hattas poberá plat ako poslanec Národnej rady SR. Základný plat poslanca bol v roku 2022 určený vo výške 3270 eur. Táto suma môže byť navýšená o funkčné príplatky. Poslanci majú zároveň nárok na paušálne náhrady. V prípade druhej verejnej funkcie môže podľa zákona poberať len minimálnu mzdu.

„Plat schválený ustanovujúcim zastupiteľstvom začne poberať v prípade, že už nebude poslancom Národnej rady SR,“ dodala Lenka Mareková z odboru komunikácie a propagácie na Mestskom úrade v Nitre.

Nováčikom medzi ôsmimi krajskými primátormi je František Oľha. V porovnaní so svojou predchodkyňou si na poste primátora Prešova polepšil. Poslanci mu vlani zvýšili plat o 40 percent, čo predstavuje sumu 6002 eur. Exprimátorka Andrea Turčanová zarábala 5381 eur s 36-percentným navýšením. Po valorizácii stúpne Oľhov primátorský plat na sumu 6462 eur.

mechanik, živnostník, práca, oprava auta Čítajte viac Priemerná mzda atakuje 1300 eur. Pozrite si, v akých odvetviach sa zarába najlepšie (+ grafy)

Valorizácia je v poriadku, ale..

Hoci v tomto prípade ide o každoročnú valorizáciu, ktorá sa netýka len platov primátorov, je otázkou, či na to v náročnej situácii nemali brať v mestách ohľad už na jeseň. Podľa politológa Tomáša Koziaka z Vysokej školy medzinárodného podnikania v Prešove je valorizácia platov v poriadku. „Vzhľadom na rastúce životné náklady je to celkom prirodzené. Pokiaľ sa valorizuje všade, malo by sa to týkať aj platov predstaviteľov samospráv,“ podotýka.

Video
Dron ukázal, ako postupuje výstavba električky v Petržalke

Upozorňuje však na zvyšovanie platu, ktoré majú v rukách poslanci. „Možno sa zdá, že základný plat je vysoký, no zodpovedá platu manažéra v lepšie fungujúcej firme. Pokiaľ ide o navýšenie zo strany poslancov, niekedy schvália starostovi či primátorovi také, ktoré niekedy až vyráža dych,“ poukazuje politológ. Príkladom je plat starostu Jarovníc (okres Sabinov) Floriána Giňu. Po vlaňajších voľbách mu poslanci „odklepli“ mesačný plat až 5 050 eur.

Mali mať s ohľadom na očakávanú valorizáciu samosprávy viac sebareflexie? „Samosprávy momentálne kričia, že sa im nedostáva dostatok peňazí zo štátneho rozpočtu a zároveň sa im ohromným spôsobom navyšujú výdavky. Ak poslanci rozhodnú niekedy až o neadekvátnom zvýšení platov starostov a primátorov, tak potom nemôžu nariekať, že majú málo peňazí,“ myslí si Koziak.

mechanik, živnostník, práca, oprava auta Čítajte viac Rast platov Slovákov sa zrýchlil, v peňaženkách to však nepociťujú. Kde mzdy vzrástli najrýchlejšie (+ grafy)

Ani pre objem práce nemá rásť automaticky

Šéfovia samospráv či poslanci, ktorí im odklepli vyšší plat, často argumentujú objemom práce. Najmä v uplynulých rokoch zavalila samosprávu ťarcha pandémie koronavírusu, ktorú boli nútené prebrať na svoje plecia namiesto nepružného štátu. Samosprávy mali tiež starosti s migrantmi, ktorí k nám začali prichádzať v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Navýšenie platu trenčianskeho primátora Rybníčka odôvodňovali vlani v novembri náročnosťou štvrtého volebného obdobia. „Predpokladáme, že v ňom dôjde k realizácii strategických projektov mesta v objeme niekoľko desiatok miliónov eur,“ spresnila hovorkyňa radnice Erika Ságová. Potrebné bude podľa nej riešiť aj pokračujúcu energetickú krízu. Radnica sa bude zároveň pripravovať rok 2026, kedy bude Trenčín Európskym hlavným mestom kultúry.

Zaťažený nie je v týchto prípadoch podľa politológa len primátor, ale aj ľudia na radnici a na mestskom úrade. „Otázkou je, či sa dramatickým spôsobom navyšujú platy plošne aj v tomto prípade,“ zamýšľa sa. Plat by mal podľa neho odrážať aj objem práce, nie však za každých okolností.

„Za adekvátnu prácu by mala byť adekvátna pláca. Pokiaľ však peniaze chýbajú, nemôže byť ani reči, aby sa pláca zvyšovala,“ myslí si Koziak. Podotýka, že v súkromnom sektore to takto nefunguje. Samosprávy by podľa neho nemali uvažovať spôsobom, že veľa práce znamená automatické navýšenie platu. „Mali by sa pýtať, či majú dosť peňazí a až potom navyšovať,“ hovorí Koziak s tým, že ide o zmenu uvažovania.

Ako sa vypočítavajú platy Primátorom a starostom náleží plat, ktorý je násobkom minuloročnej priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve a zákonom určeného koeficientu podľa počtu obyvateľov. Koeficient vychádzajúci z počtu obyvateľov začína na úrovni 1,65-násobku pri obciach s menej ako 500 obyvateľmi, až do 3,98-násobku pri mestách nad 100-tisíc obyvateľov. Okrem Košíc a Bratislavy tak majú všetky ostatné krajské mestá koeficient 3,54-násobku priemernej mzdy.

Napríklad obec s počtom do 500 obyvateľov minie na základný plat starostu mesačne 1 998 eur, obec do 5-tisíc obyvateľov už 2 919 eur. Mestá s počtom do 50-tisíc obyvateľov svoju primátorovi vyplatia 3 887 eur.

Pokiaľ ide o poslancov Národnej rady, patrí im plat vo výške trojnásobku priemernej mzdy. Základný plat je 3 633 eur, ku ktorému sa pripočítavajú ešte paušálne náhrady. Tie sa líšia podľa toho, či je poslanec z Bratislavského kraja, alebo z iného. Ak je z Bratislavského kraja, mesačne dostáva ešte 2¤180 eur, poslanec z iného kraja má paušálne náhrady vo výške 2 544 eur.

Ostatné platy ústavných činiteľov sa vypočítavajú ako násobky poslaneckého platu. Člen vlády má 1,5-násobok poslaneckého platu a hlava štátu 4-násobok. Ministri zarobia 5 450 eur a spolu s paušálnymi náhradami, ktoré určila vláda vo výške 1 191,60 eura, je to 6 641 eur. Premiér má navyše nárok na funkčný príplatok vo výške 746,87 eura, dokopy tak mesačne zarobí 7 388 eur. Prezidentka dostáva spolu s paušálnymi náhradami vo výške 1 327,76 eura mesačne 15 860 eur.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #primátori #valorizácia platov