Nie všetky objekty v Banskej Štiavnici boli poistené. Budaj požičal budovu žiakom z umeleckej školy

Po víkendovom požiari v Banskej Štiavnici sú poškodené viaceré objekty. Bez strechy nad hlavou zostali aj deti zo základnej umeleckej školy, ktorá sídlila v historickom centre. Poverený minister životného prostredia Ján Budaj (Demokrati) ich prichýlil v jednej z budov, ktoré má jeho rezort v správe. Zároveň potvrdil, že niektorým zasiahnutým objektom chýba poistenie.

20.03.2023 17:51
debata (12)
Video
VIDEO: Minister Ján Budaj v Banskej Štiavnici

Pomoc po zničujúcom požiari ponúklo Banskej Štiavnici aj jeho ministerstvo. Budaj mestu pre účely základnej umeleckej školy symbolicky odovzdal do bezodplatného užívania budovu bývalého generálneho riaditeľstva Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).

Ako zdôraznil, Štiavnica potrebuje sympatie, pomoc a na prvom mieste činy. Pripomenul, že sú tam aj budovy, ktoré má v správe Banské múzeum patriace do jeho rezortu.

„Samozrejme, rovnako ľúto je nám aj mestských objektov a tých, ktoré majú súkromní vlastníci. Toto mimoriadne nešťastie vzbudilo medzi ľuďmi veľkú solidaritu. Ministerstvo ponúka pani primátorke na užívanie budovu, ktorá je priamo v centre, pár metrov od radnice,“ povedal.

Objasnil, že ide o objekt vyprázdnený v dôsledku úsporných opatrení a reštrukturalizácií v SVP. Mali vraj plány zaradiť ho do správy Banského múzea. To v ňom mohlo prezentovať vzácne Mikovíniho mapy, ktoré málokto videl. V tejto chvíli však uprednostnili deti z umeleckej školy, aby sa mali kam uchýliť.

Riaditeľka základnej umeleckej školy Irena Chovanová sa poďakovala aj za viac ako štyristo žiakov a ich rodičov, ktorí podľa nej situáciu veľmi prežívajú.

„Sme radi, že ste nám to umožnili a schválili naše presťahovanie takto promptne,“ poznamenala. „Toto je len prvá pomoc, no pán premiér plánuje urobiť v Banskej Štiavnici rokovanie vlády. Pripravujeme celý balíček opatrení,“ vyhlásil Budaj.

zväčšiť Bývalé riaditeľstvo vodohospodárskeho podniku... Foto: Pravda, Eva Štenclová
vodohospodársky podnik, Banská Štiavnica Bývalé riaditeľstvo vodohospodárskeho podniku poskytli deťom zo základnej umeleckej školy.

Nezabezpečené pamiatky

Primátorka mesta Nadežda Babiaková zopakovala, že si veľmi váži pomoc od všetkých, ktorí ju poskytli. V tejto veci sa im ozvali aj predstavitelia z Prahy.

„Štiavnica ako mesto si to zaslúži. Toto pochopil aj svet, lebo ona nie je len slovenská, ale je svetová,“ povedala. Verí, že pre nich vyčlenia finančné prostriedky od štátu či z Európskej únie.

„Čaká nás náročná práca, ale spoločne to zvládneme,“ podotkla. Škodlivé následky chcú odstrániť v čo najkratšom čase. „Keby som neverila, že sa to podarí, tak tu teraz nie som,“ dodala.

VIDEO: Rozsiahly požiar v centre Banskej Štiavnice poškodil sedem budov.

Video

Primátorka priblížila, že hneď ráno po nešťastí nahlásili poistnú udalosť. Vysvetlila, že majetok mesta, ktorým je poškodená základná umelecká škola, je poistený.

„Ráno sme vybrali poistnú zmluvu a už sme kontaktovali poisťovňu. Už tu bol človek, ktorý má obhliadku vykonať, s následnými administratívnymi úkonmi. Riešime to,“ ozrejmila.

„Postup v jednotlivých budovách bude koordinovaný. Do budúceho pondelka zosumarizujeme potrebné náklady pre jednotlivé budovy, ministerstvá, mesto aj súkromné osoby,“ spresnila s tým, že na zrekonštruovanie treba prijať jednotný systém. „Pamiatkový úrad bude tieto veci riešiť prioritne,“ povedala.

Video
Po zničujúcom požiari ponúklo Banskej Štiavnici pomoc aj ministerstvo životného prostredia. Jeho šéf Ján Budaj (OĽaNO) symbolicky odovzdal budovu bývalého generálneho riaditeľstva Slovenského vodohospodárskeho podniku banskému mestu pre účely základnej umeleckej školy do bezodplatného užívania. Šéf envirorezortu sa vyjadril aj k nepoistenej budove Berggerichtu, z ktorej zachraňovali mineralogickú expozíciu.

Na rozdiel od mesta, štát všetko poistené nemá. Budaj v Štiavnici potvrdil, že k takto „nezaopatreným“ patrí budova Berggerichtu, v ktorej sa nachádza mineralogická expozícia, a tiež objekt banského archívu. Oheň ich poškodil, no zbierky, našťastie, zachránili. Prečo to nie je poistené, mnohých zaráža.

„My to skúmame. Ministerstvo nie je vlastníkom tej budovy, je štátna. V rezorte životného prostredia sú správcami štátnych budov priamo príspevkové organizácie. Čiže náš rezort poisťovať nemohol. Na rozdiel od ministerstva kultúry, ktoré má vo vlastníctve národné pamiatky. V tomto prípade je to odlišný režim,“ reagoval minister.

„Podstatné je, že je tu pôvodca požiaru a ten je poistený, čiže budeme si uplatňovať plnenie od neho,“ naznačil. Na otázku, či je už teda pôvodca požiaru známy, odvetil, že tým myslel budovu, z ktorej sa oheň rozšíril. „Samozrejme, to, aký je pôvod, skúma polícia,“ uviedol.

Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol...
Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol...
+18Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol...

Jediný prípad?

Podľa Budaja má rezort životného prostredia stovky budov a všetky sú poistené.

„Toto je, zdá sa, jediný prípad, keď vedenie príspevkovej organizácie nepoistilo budovu,“ hovorí. Pre budúcnosť si podľa neho štát musí určiť svoju stratégiu.

„Zatiaľ je to tak, že na poistenie sa každoročne vydávajú veľké sumy. Teraz sa tie peniaze zídu. Treba urobiť bilanciu, či je to efektívne,“ mieni Budaj. Podľa neho o tom rozhoduje ministerstvo financií.

„Už pred dvoma rokmi avizovalo, že je pripravené diskutovať o reforme k tomu. Či a koľko dávame ročne na poistenie štátnych budov, musia zrátať odborníci,“ upozornil.

zväčšiť Budova známa ako Berggericht je po požiari... Foto: Pravda, Eva Štenclová
Berggericht, Banská Štiavnica Budova známa ako Berggericht je po požiari vážne poškodená, no poistená nie je.

Je vraj známe, že napríklad nie sú poistené artefakty, ktoré má štát v zbierkových fondoch. Aj tam však platí to, že zatiaľ čo súkromník často zbiera obrazy, sochy alebo minerály z dôvodu, aby tam uložil kapitál, štát má inú motiváciu – potrebuje ochrániť hodnoty.

„V prípade, že zhoria alebo sa zničia, finančná náhrada je vedľajšia, a to z jednoduchého dôvodu – že vzácny artefakt nenávratne zmizne. Teraz sa, našťastie, žiadne zbierkové predmety nezničili. Ešte dôležitejšie je, že nedošlo k stratám ľudských životov,“ doplnil minister.

Nepoistené budovy patria pod Slovenské banské múzeum. Kontaktovali sme jeho riaditeľku Zuzanu Denkovú, no pre zaneprázdnenosť nás odporučila na ich tlačovú hovorkyňu. Telefonicky sa nám s ňou však spojiť nepodarilo.

Banka lásky, izba Maríny, Banská Štiavnica Čítajte aj Marínin dom zničil oheň, jej obrazu sa zázračne nedotkol. Obnova Štiavnice môže trvať roky

Apel na poistencov

Hovorkyňa poisťovne Allianz Lucia Strnad Muthová uviedla, že v súvislosti s víkendovým požiarom v banskom meste evidujú dva zasiahnuté historické objekty.

„V oboch prípadoch oheň poškodil strechu poistených budov a následné hasenie spôsobilo ich zatečenie. Na mieste je momentálne externý odborník, ktorý posudzuje rozsah poškodení. Rovnako sú k dispozícii naši pracovníci na rýchle riešenie škôd,“ hovorí. Zároveň apeluje na všetkých majiteľov nehnuteľností, aby si skontrolovali a prehodnotili výšku poistnej sumy svojho majetku.

Inflácia spojená s rastom cien stavebných materiálov a nehnuteľností v ostatných rokoch totiž spôsobila, že mnohé z nich sú podpoistené. Allianz preto nedávno pristúpila k zmenám v indexácii majetkových poistných zmlúv. Po novom pri určovaní výšky poistnej sumy berie do úvahy nielen vývoj cien stavebných materiálov a prác, ale aj vývoj cien na realitnom trhu.

„Ak došlo k výraznému nárastu cien, zohľadní to v indexácii a výšku poistnej sumy klientovi primerane upraví, aby majetok našich klientov bol chránený pred podpoistením. A aby poistné sumy boli nastavené optimálne v každom čase,“ uzavrela Strnad Muthová.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #banská štiavnica #Banskobystrický kraj #Ján Budaj #požiar v Banskej Štiavnici