V Bratislavskom kraji plánujú zrušiť viacero stredných škôl, upozornil mestský poslanec

V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) plánujú rušiť štyri stredné školy, medzi nimi aj Strednú odbornú školu (SOŠ) hotelových služieb a obchodu na Pántoch. Dôvodom má byť optimalizácia. Upozornil na to poslanec mestskej časti Bratislava-Rača Ján Polakovič, s tým, že sa o tom bude rozhodovať na zasadnutí BSK 30. marca. Žiacky parlament SOŠ na štvrtkovej tlačovej konferencii priblížil, že v rámci petície za zachovanie školy už vyzbierali okolo 5000 podpisov.

23.03.2023 15:04
debata (3)

„Hovorí sa, že nie sme centrum odbornej prípravy, a preto je potrebné školu zrušiť,“ povedala riaditeľka školy Mária Katreniaková. Z pohľadu kvality odborných a pedagogických pracovníkov a materiálno-technického vybavenia školy sa podľa nej nachádzajú na rovnakej úrovni ako centrá odbornej prípravy.

gymnázium, Nová Baňa Čítajte viac Tvrdý osud odborných škôl. Najstaršie po týchto maturitách zaniknú, čo pomáha konkurencii prežiť?

Ozrejmila, že okrem SOŠ hotelových služieb a obchodu sa má zrušiť aj vedľajšia stredná odborná škola elektrotechnická. „A za naším chrbtom je SOŠ železničná, ktorá bola zrušená pred desiatimi rokmi,“ poznamenala riaditeľka. Z bývalej vízie študentského mestečka sa podľa nej pomaly stane ruina. Riešenie vidí v pretransformovaní objektu, ktorý môže slúžiť pre materské, základné či stredné odborné školy.

Likvidácia školskej infraštruktúry je podľa Polakoviča negatívnym dôsledkom, o ktorom sa pri optimalizácii nehovorí. Poukázal, že po zrušení škôl a presunutí žiakov do iných vzdelávacích zariadení zostávajú budovy a areály škôl nevyužité a chátrajú. Priblížil, že v dôvodovej správe BSK sa pri odôvodňovaní o zrušení školy opätovne rozpráva o skvalitňovaní, zefektívnení a šetrení finančných prostriedkov. Podľa neho sa tam však neuvádza, čo bude so školou a s celým areálom ďalej.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #optimalizácia škôl