V Bratislave si uctili 78. výročie oslobodenia mesta

V Bratislave si na viacerých miestach uctili v utorok 78. výročie oslobodenia hlavného mesta. Viac ako stovka ľudí prišla aj k pamätníku Slavín uctiť si pamiatku padlých vojakov, medzi nimi i priami účastníci odboja Karol Kuna a Branislav Tvarožek, ako aj partizánka Anna Bergerová.

04.04.2023 16:54
Bratislava Oslobodenie Výročie 78. Heger Foto: ,
Eduard Heger kladie veniec k pamätníku na Námestí Eugena Suchoňa pri príležitosti 78. výročia oslobodenia Bratislavy 4. apríla 2023.
debata (12)

Na okolnosti vzniku druhej svetovej vojny, na ktorej sa zúčastnila aj Slovenská armáda, poukázal člen Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Peter Weiss. „Slovenskí vojaci sa stali nielen svedkami, ale niekedy aj aktérmi vyhladzovacích operácií na území Bieloruska a Ukrajiny. Túto hanbu odčinilo až Slovenské národné povstanie,“ uviedol. To podľa neho vrátilo slovenskému národu česť, dôstojné miesto v Európe i silnú pozíciu v obnovenej Československej republike.

Pietna spomienka sa konala približne v rovnakom čase aj v bratislavských Vajnoroch, kde miestny starosta Michal Vlček poďakoval prítomným vojakom, či už zo Slovenska, alebo iných spojeneckých krajín, za všetko, čo robia pre bezpečnosť Slovenska. „Vojna sa nesmie nikdy viac opakovať, na jej hrôzy nesmieme nikdy zabúdať,“ povedal.

Slávnostný akt kladenia vencov na Slavíne pri... Foto: TASR, Michal Svítok
Bratislava Oslobodenie Výročie 78. Slavín Slávnostný akt kladenia vencov na Slavíne pri príležitosti 78. výročia oslobodenia Bratislavy 4. apríla 2023.

Ľudia môžu podľa neho žiť bezpečný život aj vďaka tomu, že sa Slovensko pred 19 rokmi stalo členom Severoatlantickej aliancie, ktorej styčný tím sídli aj v mestskej časti Vajnory. „S jeho vedením sme celkom nedávno hovorili aj o lepšej informovanosti občanov, lebo dnes sa vojna nevedie len na frontových líniách, ale sme jej svedkami aj v hybridnej podobe,“ povedal Vlček, poukazujúc na dezinformácie a hoaxy.

Spomínal Heger i Čaputová

Dočasne poverený premiér Eduard Heger si výročie uctil položením venca k pamätníku na Námestí Eugena Suchoňa. Informoval o tom na sociálnej sieti. Ako uviedol, je prirodzené stáť na strane tých, ktorí o svoju slobodu bojujú, ktorých sloboda bola napadnutá.

„Do Bratislavy priniesli slobodu sovietske vojská, sovietski vojaci, ktorí boli ochotní položiť aj život za našu slobodu. Žiaľ aj dnes v 21. storočí musia za slobodu platiť naši susedia svojimi životmi,“ povedal.

Heger poukázal, že v sovietskej armáde boli aj vojaci ukrajinskej národnosti. „Bol to veľký akt, ktorí nám preukázali v druhej svetovej vojne na to, aby nám zabezpečili slobodu,“ dodal.

Starosta MČ Bratislava-Vajnory Michal Vlček... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Bratislava oslobodenie výročie vence kladenie Vajnory Vlček Starosta MČ Bratislava-Vajnory Michal Vlček počas slávnostného aktu kladenia vencov vo Vajnoroch pri príležitosti 78. výročia oslobodenia Bratislavy. 4.4. 2023.

Štvrtý apríl pred 78 rokmi priniesol Bratislave slobodu. Tí, ktorí sa o to pričinili a ktorí prispeli k porážke fašizmu, si zaslúžia našu vďaku, či už mali sovietske, rumunské alebo iné uniformy. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Pripomenula viac ako 700 vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní hlavného mesta.

„Historická skúsenosť i súčasnosť potvrdzujú, že agresorom nebývajú národy ani štáty, ale ich politické systémy, ktoré sa snažia podmaniť si ďalšie krajiny a vnútiť im svoje pravidlá. Verím, že ak budeme pevní a zásadoví v našich postojoch a vo vzťahu k hodnotám demokracie a slobody, dokážeme zabrániť opakovaniu podobných tragických konfliktov na našom kontinente,“ uviedla hlava štátu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava