Do boja s krvilačným hmyzom zapojili silný kaliber. Bratislavu bránia proti komárom drony aj vrtuľník

Zabezpečiť mesto proti útoku húfov komárov si vyžaduje včasnú a dôslednú prípravu. Svoje o tom vie aj hlavné mesto. Tento rok začalo s kampaňou proti komárom už v marci a zapojilo dobrovoľníkov, špecialistov, drony a aj vrtuľník. Jazdu postrekovacou helikoptérou sme si vyskúšali na vlastnej koži.

28.04.2023 07:00
debata (8)
VIDEO: Mesto si do boja s komármi povolalo lietajúcu posilu
Video
Lovci komárov na Devíne

„V minulom týždni sa nám vyliala rieka Morava, ktorá naplnila niektoré terénne liahniská. V nich sa vyvíjajú larvy komárov. Keďže ide o veľké a ťažko dostupné územie, rozhodli sme sa pre zásah helikoptérou,” vysvetlil Michal Stano, koordinátor regulácie komárov na magistráte Bratislavy.

Okrem vrtuľníka regulujú nepríjemné hmyzie parazity aj dronmi. Tie však využívajú skôr na lokálnejšie liahniská s menším rozsahom.

Čas bol navyše kľúčovým faktorom. Ako ďalej Stano vysvetlil, postreky museli aplikovať skôr, než by sa larvy vyliahli. „Pri správnom načasovaní a koncentrácii je úspešnosť zásahu maximalizovaná,“ zdôraznil Stano.

Vývoj vajíčok prebieha vo vlhkom a teplom prostredí. Pri teplote okolo 25°C sa z vajíčok vyliahnu larvy do 1 týždňa, pri teplote 15°C do 1 mesiaca a pod 14°C sa vývoj vajíčok zastavuje. Niektoré druhy komárov k svojmu vývoju potrebujú, aby ich vajíčka boli zaplavené vodou. Preto sú záplavy jednou z hlavných príčin vzniku kalamít komárov. Na zatopených plochách v priaznivom ročnom období s relatívne vysokými teplotami sa tak môže vyliahnuť obrovské množstvo lariev v krátkom čase.

Nakladené vajíčka vydržia bez zaplavenia až 5 – 7 rokov čakať na novú záplavovú vodu. Významnými liahniskami komárov sú preto územia, ktoré sú pravidelne zaplavované v 1 – 5 ročných intervaloch. Územia zaplavené v 10– a viac ročných intervaloch nie sú spravidla kontaminované vopred nakladenými vajíčkami komárov. Preto 10-, 50-, alebo 100-ročné povodne nezvyšujú intenzitu kalamitného výskytu komárov.

Zdroj: ÚVZ

„Jedná sa o granulát na biologickej báze. Je to selektívny larvicíd, čiže zabíja iba konkrétne larvy komárov. Nosič látky je kukuričný klas a na ňom sú špeciálne baktérie, ktoré tie larvy zabíjajú. „Na rozdiel od chemických postrekov so škodlivými účinkami na zdravie obyvateľov a životné prostredie, BTI účinkuje výlučne na larvy komárov. V susednom Rakúsku ho využívajú už takmer 20 rokov," uvádza o postreku Magistrát hlavného mesta.

Nejde pritom len o Devín. S magistrátom spolupracujú aj zaškolení dobrovoľníci, ktorí monitorujú stav po celej Bratislave. Mesto v aktuálnom roku proti larvám komárov zasahovalo prvýkrát v polovici marca na Vajnorských jazerách.

„Zasahujeme vo všetkých mestských častiach hlavného mesta,“ potvrdil koordinátor Michal Stano. Vyčíslil, že mesto doteraz skontrolovalo viac ako 2600 potenciálnych liahnísk. Postreky aplikovali na 60 lokalitách, napríklad v Petržalke, Jarovciach, Záhorskej Bystrici, vo Vajnoroch či Podunajských Biskupiciach.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) spresňuje, že komáre znižujú kvalitu života obyvateľov už aj pri miernom premnožení. Veľké množstvo bodnutí vyvoláva u ľudí nervozitu, zníženie sústredenosti, nepozornosť, nespavosť, či podráždenosť.

Zo zdravotného hľadiska ide o mikroporanenia a inokuláciu – teda vpravenie výlučkov slinných žliaz do ľudského tela. Samotné bodnutie (pichnutie, poštípanie) vyvolá lokálnu imunitnú reakciu, ktorú vnímame ako bolesť, pálenie, svrbenie, sčervenanie a opuch.

Normálna imunitná reakcia sa môže u niektorých osôb zmeniť na alergickú reakciu, pričom uvádzame, že vážne alergie na komáre sú najmenej desaťkrát zriedkavejšie ako nebezpečné a život ohrozujúce komplikácie po bodnutí včelou či osou.

Výskyt ochorení prenášaných komármi v našich končinách je však veľmi zriedkavý.

Pre majiteľov/nájomcov záhrad a rodinných domov mesto tento rok pripravilo BTI vo forme tabliet. BTI v tejto podobe je možné si prevziať v budove Magistrátu hlavného mesta – na oddelení Služieb občanom na magistráte na Primaciálnom námestí 1. a tiež na niektorom z 15-tich miestnych úradov v rámci mestských častí (okrem mestskej časti Rača a Petržalka).

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #komáre #Morava