Potopa v Bratislave: Prasknuté potrubie zaplavilo cestu, v meste vyhlásili mimoriadnu situáciu

V kopci nad Nábrežím armádneho generála Ludvíka Svobodu v bratislavskom Starom meste oproti bývalému PKO prasklo v piatok veľké vodovodné potrubie. Voda zaplavila Žižkovu ulicu a stiekla až na ulicu Armádneho generála L. Svobodu.

28.04.2023 12:40 , aktualizované: 21:06
debata (30)

VIDEO: Bratislavská „potopa“.

Video

V súvislosti s odstraňovaním následkov havárie vodovodu vyhlásili mimoriadnu situáciu, informovala hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

„Premávka na nábreží nie je aktuálne v ohrození, situácia sa však v nasledujúcich dňoch bude monitorovať a posudzovať sa bude aj stav svahu, ktorý priamo zasiahol únik vody,“ avizovala hovorkyňa.

Aktuálne sa pokračuje v odstraňovaní nánosov a čistení cesty. Ako informovala Schmucková v piatok večer, premávka na nábreží v smere do mesta už bola obnovená. V smere do Karlovej Vsi bude obnovená v priebehu nasledujúcich ho­dín.

Havária vodovodného potrubia nad Nábrežím...
Havária vodovodného potrubia nad Nábrežím...
+8Havária vodovodného potrubia nad Nábrežím...

K nehode došlo okolo poludnia v rámci prác Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) na rekonštrukcii starého vodovodu na Žižkovej ulici. Únik veľkého množstva vody smerom na Ulicu armádneho generála L. Svobodu zapríčinil dočasné uzavretie ulice pre cestnú dopravu a výluky MHD.

BVS bezodkladne odstavila prívod vody do poškodeného potrubia, čím zastavila ďalší únik vody a do niekoľkých hodín aj obnovila dodávku vody v postihnutej lokalite.

„Počas výmeny vodovodu zlyhalo prepojenie rekonštruovaného potrubia s veľkými transportnými vodovodnými potrubiami,“ vysvetlil generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš. Spôsobilo to podľa neho veľký únik vody pod silným tlakom.

Prívod vody je v súčasnosti už uzavretý, uviedol hovorca BVS Peter Podstupka. „Ďalšia voda už nevyteká, doteká už len voda, ktorá vytiekla,“ poznamenal. Voda zo zasiahnutého územia by tak už mala rýchlejšie odtekať.

Rozsah škôd ani ich výška nie sú v súčasnosti známe. „Presný sumár škôd v tejto chvíli ešte nie je známy, rovnako ani výška škôd,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Dopravný podnik Bratislava po hĺbkovej okamžitej kontrole nezaznamenal žiadne problémy. Ako uviedol pre TASR hovorca podniku Martin Chlebovec, v poriadku sú koľajisko, výhybky i trakčné stĺpy.

voda v Sade Janka Kráľa Čítajte viac Voda premenila bratislavský Sad Janka Kráľa na jazero. Havária veľkého potrubia

„Premávka je usmerňovaná policajnými hliadkami, pričom v smere z mesta na Botanickú ulicu policajti premávku odkláňajú, smer od Botanickej ulice do mesta je aktuálne prejazdný. Vodičov touto cestou vyzývame, aby sa vyhli úseku v smere od Mosta SNP do Karlovej Vsi,“ informovala počas dňa polícia na sociálnej sieti.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #prasknuté potrubie #vodovodné potrubie #havária potrubia