Súd rozhodol: Radič z prípadu vraždy advokáta Valka si slobodu neužije

Jozef Radič, ktorý si v leopoldovskej väznici odpykáva trest za ozbrojenú lúpež banky v Smoleniciach a ktorého meno figuruje aj v prípade vraždy prominentného advokáta Ernesta Valka v roku 2010, sa na slobodu nedostane. Okresný súd v Trnave zamietol jeho žiadosť o podmienečné prepustenie.

05.05.2023 20:45
Jozef Radič, podmienečné prepustenie, súd Trnava Foto:
Po odsedení si väčšiny 11-ročného trestu za ozbrojenú bankovú lúpež požiadal Jozef Radič o podmienečné prepustenie.
debata (1)

Samopalmi vyzbrojení Radič a jeho dvaja komplici v silikónových maskách zobrazujúcich Václava Klausa, Arnolda Schwarzeneggera a Luisa de Funésa prepadli pred desiatimi rokmi smolenickú banku. V roku 2016 ho za to súd poslal do väzenia na 11 rokov. Dnes sa na Okresnom súde v Trnave rozhodovalo o jeho podmienečnom prepustení potom, čo si odpykal väčšinu trestu.

VIDEO: Dcéra zavraždeného Ernesta Valka k dohode o vine a treste pre Radičovho komplica
Video

Radič sa prostredníctvom telemostu vyjadril, že po vyše ôsmich rokoch prehodnotil svoje priority a je z neho iný človek, ako bol pred nástupom do väzenia. „Uvedomil som si a oľutoval som svoju kriminálnu minulosť,“ povedal.

Riaditeľ leopoldovskej väznice jeho podmienečné prepustenie odobril. Prokurátorovi sa nepozdával nízky počet disciplinárnych odmien, ktoré získal vzhľadom na dĺžku pobytu vo väzení. Radič však argumentoval tým, že mu pre obvinenie z ďalšej trestnej činnosti nebolo umožnené, aby bol pracovne zaradený. Vyšší počet odmien preto nemal ako dosiahnuť.

anton hupka Čítajte viac Muža spájaného s Valkovou smrťou odsúdili za zabitie komplica

Počas výsluchu sa prokurátor Radiča pýtal aj na jeho kriminálnu minulosť v 90-tych rokoch minulého storočia. V prvom prípade z roku 1996 išlo o útok na verejného činiteľa so zbraňou, o dva roky neskôr sa dopustil ublíženia na zdraví s následkom ťažkej ujmy.

„V tej dobe som mal 22 či 23 rokov. Boli to veci, za ktoré sa hanbím. Urobil som ich v afekte,“ vyjadril sa odsúdený. V oboch prípadoch dostal podmienečný trest. Niekoľko rokov „sekal dobrotu“ bez akéhokoľvek záznamu v registri trestov. Prišiel rok 2013 a ozbrojená lúpež banky, ktorá ho dostala po prvýkrát za väzenské múry.

„Súd dospel k záveru, že nie je splnená druhá materiálna podmienka, teda tá, či od odsúdeného môžeme očakávať vedenie riadneho života v budúcnosti,“ povedal samosudca. Poukázal na to, že ozbrojenou lúpežou sa Radič dopustil ešte závažnejšej trestnej činnosti ako predtým.

Ernest Valko Čítajte viac Prokurátor podal obžalobu na Jozefa R. obvineného z vraždy advokáta Valka

V prípade lúpeže nešlo podľa súdu o nejakú náhodnú trestnú činnosť. Naopak, vykazuje určitý stupeň plánovitosti, organizácie a určitú sofistikovanosť pri jej páchaní. Súd mal pochybnosti aj o Radičovom zámere zamestnať sa po prepustení na slobodu vo firme svojho brata, s ktorým má podľa vlastných slov dobrý vzťah a mal ho aj pred lúpežou.

„Táto možnosť existovala aj v čase pred spáchaním trestnej činnosti,“ objasnil samosudca. Radič pritom uviedol, že motívom k lúpeži bola finančná kríza a niekoľko rokov bol dobrovoľne nezamestnaný. Súd napokon jeho žiadosť o podmienečné prepustenie zamietol. Radič sa chystá podať proti uzneseniu sťažnosť.

Vlani bol Radič odsúdený Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici aj za usmrtenie svojho niekdajšieho komplica. Trest sa mu tak predĺžil na 16,5 roka. Podľa denníka Sme však nie je tento verdikt potvrdený.

Okrem toho čaká Radič aj na súdny proces v prípade vraždy známeho advokáta Ernesta Valka, ku ktorej došlo v roku 2010 v jeho vile v Limbachu. Podľa vyšetrovania malo ísť o lúpež, aj keď sa pracovalo s verziou, že Valkova smrť súvisí s jeho advokátskou praxou. Z vraždy usvedčuje Radiča jeho ďalší komplic Jaroslav Klinka.

Ako píše denník Sme, v tomto prípade podal prokurátor na Radiča obžalobu už v máji 2022 a začiatok procesu sa očakáva niekedy na jeseň tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Valko #banková lúpež #Okresný súd v Trnave #Jozef Radič