Slovák z Talianska doviezol tony odpadu za takmer pol milióna eur. Hrozí mu väzenie

Zo zločinu neoprávneného nakladania s odpadmi polícia vzniesla obvinenie voči 35-ročnému Slovákovi D. C. s trvalým pobytom v rakúskom Kittsee a jednej právnickej osobe so sídlom v Banskej Bystrici. Páchateľom v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Karolína Barinková.

09.05.2023 18:06
debata (5)

Priblížila, že nakladali s odpadmi vo veľkom rozsahu, vyčíslenom na takmer 475 000 eur s DPH, a to v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Vyšetrovateľ vzniesol voči mužovi a právnickej osobe obvinenie aj z prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi v štádiu pokusu. „V októbri 2021 mal v úmysle uložiť a ponechať odpad pochádzajúci z územia Talianskej republiky v rámci cezhraničnej prepravy na území Slovenskej republiky,“ doplnila Barinková.

Ozrejmila, že na pozemkoch bývalého areálu Vodohospodárskej výstavby v obci Gabčíkovo (okres Dunajská Streda) protiprávne uložili a ponechali odpad na inom mieste než na mieste na to určenom. „Obvinení takto uložili skoro 3 600 ton odpadu, ako plasty a guma, textílie a zmesový komunálny odpad,“ podotkla.

Z dokladov sprevádzajúcich cezhraničnú prepravu podľa nej vyplývalo, že štyri návesy mali prevážať gumu a plasty. „Pričom v skutočnosti išlo o textílie, komunálny a iný zmesový odpad,“ spresnila. Obvinení sa podľa nej pokúsili uložiť a ponechať odpad na inom mieste než na mieste na to určenom bez úmyslu zhodnotiť alebo zneškodniť ho v súlade so zákonom, a to v hodnote skoro 14 000 eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Gabčíkovo #odpady #odpadové hospodárstvo