Bratislava zasiahne proti komárom z helikoptéry

Bratislava pripravuje v súvislosti so zvýšeným počtom lariev komárov, v dôsledku májových dažďov a zvýšenej hladiny Dunaja a Moravy, ďalší zásah proti larvám komárov larvicídom BTI z helikoptéry.

25.05.2023 15:07 , aktualizované: 15:15
Komár Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Ako informuje hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková, pôjde o veľkoplošný zásah v území Devínskej Novej Vsi, pozdĺž rieky Moravy, kde aktuálne evidujú zvýšený počet liahnisk. Letecký zásah sa uskutoční v piatok 26. mája o 9:00.

„Mesto aj počas tejto sezóny intenzívne monitoruje liahniská a eliminuje miliardy lariev komárov prostredníctvom látky BTI s cieľom predchádzať kalamitnému liahnutiu a počty komárov minimalizovať," uviedla s tým, že okrem každodenných zásahov chrbtovými chrličmi vzhľadom na rozsah území aktívnych liahnisk zasahujú aj helikoptérou.

Starostovia na Záhorí riešia monitoring a reguláciu

Komáre riešia aj starostovia na Záhorí. Zaoberajú sa monitoringom a reguláciou. Situáciu konzultovali na spoločnom stretnutí vo Vysokej pri Morave so zástupcami Trnavského a Bratislavského samosprávneho kraja. Informoval o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Na stretnutí sa zúčastnil aj zástupca hlavného mesta, ktorý riadi cezhraničný projekt zameraný na biologickú reguláciu komárov. Prítomní boli aj zástupcovia dobrovoľníkov, ktorí monitorujú komárie liahniská v teréne.

Video
V Bratislave sú na boj proti komárom pripravené aj drony / Zdroj: TV Pravda

Cieľom stretnutia bolo informovať o aktuálnom stave záplav v inundačnom území rieky Morava a následnom zvýšení populácie komárov. „Nastaviť bolo treba aj systém monitorovania a aplikovania biocídnej látky na komáre a takisto riešenia, ktoré biologickú reguláciu zefektívnia. Debatovalo sa aj o financovaní v súlade s platnou legislatívou a predstavený bol cezhraničný projekt Interreg VA SK-AT – Mosquito Bioregulation,“ uviedla krajská samospráva.

SR Bratislava komáre vrtuľník zásah BTI Morava BAX Čítajte viac Do boja s krvilačným hmyzom zapojili silný kaliber. Bratislavu bránia proti komárom drony aj vrtuľník

Jedným z výstupov stretnutia je aj preverenie možnosti založenia združenia primoravských obcí naprieč Bratislavským a Trnavským krajom, samosprávnych krajov, mesta Bratislava a ďalších právnických osôb, ktoré majú záujem na regulácii komárej populácie po záplavách. „Nutné je však zapojiť aj štát, či už priamo Ministerstvo životného prostredia SR, alebo Povodie Moravy, keďže záplavy a riešenie ich následku nie sú udržateľné len pre obce a samosprávne kraje,“ informoval BSK.

V súčasnosti sa uskutočňuje monitoring liahnísk, ktorý realizujú v teréne dobrovoľníci. Prostredníctvom mobilnej aplikácie označujú komárie liahniská s larvami, do ktorých sa následne aplikuje BTI. Biologická regulácia sa bude do budúcnosti viac profesionalizovať a rozširovať. Cieľom je využívanie moderných technológií ako drony a vrtuľníky.

Komár Čítajte viac Na Slovensku zaznamenali ázijského komára. Môže prenášať cudzokrajné choroby

„Mnohé obce v blízkej dobe pristúpia k použitiu chemického postreku proti komárom. Postrek je okamžite účinný, avšak jeho negatívne vlastnosti prevyšujú tie pozitívne. Bratislavský kraj nepodporuje použite chemických postrekov, ale rozumie nutnosti, keď sa opakovane v relatívne krátkom čase dvakrát vyliala rieka Morava. Jednotlivé obce budú komunikovať s biológmi, ktorí určia najvhodnejší čas na aplikáciu chemického postreku, aby sa nemuseli postreky zbytočne opakovať,“ doplnil samosprávny kraj.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #komár