Termálne kúpele chcú ľudí získať aj v lete. Lákajú na VIP zóny či nočnú zábavu

Na letnú sezónu sa pripravujú aj termálne kúpaliská či vodné svety. Niektoré fungujú celoročne, iné otvárajú počas letných mesiacov vonkajšie areály s bazénmi a atrakciami. Viaceré sa snažia priniesť k vode bonus v podobe animačného programu. Hygienici začnú kontrolovať prírodné vodné plochy.

27.05.2023 06:00
Vadas Thermal Resort Štúrovo Foto:
Vadas Thermal Resort Štúrovo už letnú sezónu otvoril koncom apríla. Vstup počas prvého dňa bol bezplatný.
debata

Na letnú sezónu sa pripravujú aj viaceré termálne kúpaliská či vodné svety. Niektoré fungujú celoročne, iné otvárajú počas letných mesiacov vonkajšie areály s bazénmi a atrakciami. Viaceré sa snažia priniesť k vode bonus v podobe animačného programu. Hygienici začnú kontrolovať prírodné vodné plochy.

Video
Termálne kúpalisko Galandia v meste Galanta vlani v lete zatvorili z dôvodu vysokých cien energií, opäť ho plánujú otvoriť v roku 2023. / Zdroj: TV Pravda

Vodný raj Vyhne uprostred Štiavnických vrchov funguje celoročne ako wellness centrum s výplavovým bazénom, v letnej sezóne sa k nemu pridáva aj kúpalisko. „Otvorenie závisí najmä od počasia. Predpokladaný termín je buď 16. alebo 23. júna,“ priblížila manažérka prevádzky Zdena Lipjanska.

Vodný svet má podľa nej za sebou veľkú rekonštrukciu súvisiacu s vypúšťaním minerálnych vôd, ktorá stála nemalé peniaze. V tomto roku sa preto do žiadnych veľkých investícií do interiéru či exteriéru nepúšťali.

Kúpalisko Kamenný mlyn, Trnava Čítajte viac Kúpaliská začínajú sezónu. Leto pri vode sa predraží, o koľko zvyšujú vstupné?

„Vlani sme začali s animačným programom pre deti a v tomto roku by sme v tom chceli pokračovať,“ doplnila manažérka s tým, že informácie nájdu návštevníci na ich stránkach. V tejto chvíli dolaďujú podrobnosti s agentúrou.

Na finálnu podobu čaká aj cenník. „Nepredpokladám, že sa bude zdražovať a ak áno, tak len minimálne,“ doplnila Lipjanska. Vlani stál celodenný vstup pre dospelú osobu 12 eur. Vstupenka pre deti, dôchodcov či ťažko zdravotne postihnutých návštevníkov vyšla 8 eur.

Video
Počasie 26. 5. 2023 / Zdroj: TV Pravda

Na otvorenie letného termálneho kúpaliska sa pripravuje aj Hotel Sorea Máj v Liptovskom Jáne. „Predpokladané otvorenie sezóny bude 9. júna,“ spresnila obchodná manažérka hotela Petra Trnečková. Ako dodala, väčšie investície podľa jej slov aktuálne nerobili. „Cenník sa meniť bude, zatiaľ ho však ešte nemáme schválený. Po schválení bude zverejnený na našej webstránke,“ dodala.

K vode ťahajú aj ďalšiu zábavu

Termálne kúpalisko Vadaš v Štúrove otvorili koncom apríla bezplatným vstupom pre návštevníkov. Rezort na juhu Slovenska investoval do infraštruktúry, návštevníkov okrem toho poteší nové detské ihrisko, rozšírený kemping či nové apartmánové domy.

„Najväčšiu časť investičného balíka v celkovej hodnote dva milióny eur tvorí recirkulačná stanica. Stanica je vybavená najmodernejšou technológiu a jej úlohou je udržiavať čistú vodu v plaveckom bazéne a v rekreačnom bazéne Hviezda,“ uviedla vedúca úseku marketingu Lívia Németh.

Kalameny, termálny prameň, jazierko, Čítajte aj V unikátnom prírodnom bazéne sa ľudia kúpu aj o polnoci

Pri detskom bazéne vyrástlo nové detské ihrisko. „Počas hlavnej sezóny budú prebiehať pri detskom bazéne rôzne animačné programy,“ doplnila Németh s tým, že v pláne je napríklad nočné kúpanie s penovou párty. Ďalšou novinkou je workoutové ihrisko, kde si budú môcť návštevníci zacvičiť.

Turistická sezóna potrvá až do 24. septembra. Cena vstupeniek na jún až august bola mierne navýšená. Lístky zakúpené online ostávajú aj naďalej lacnejšie. „Cena je v hlavnej sezóne 15 eur pre dospelých, 8 eur pre deti . Domáci majú polovičné ceny,“ dodala vedúca úseku marketingu.

S príchodom letnej sezóny otvárajú svoje vonkajšie areály aj viaceré kúpele. Od minulého týždňa funguje termálne kúpalisko v areáli Kúpeľov Sliač. Voda v plaveckom bazéne je známa svojim hnedým sfarbením, ktoré je spôsobené s mineralizáciou vody s vysokým obsahom železa. Okrem neho tu je aj bazén pre deti.

Dospelí, ktorí nie sú klientmi kúpeľov, zaplatia do konca augusta za celodenný vstup 8 eur, deti 7 eur a dôchodcovia 6 eur. Ušetriť pár eur môžu rodiny alebo pravidelní návštevníci zakúpením permanentky. Od piatka je v prevádzke termálne kúpalisko Dudinka, ktoré je súčasťou Kúpeľov Dudince. Pred každou sezónou, ktorá trvá spravidla od konca mája do septembra, sa pravidelne venujú menším opravám na bazénoch.

„Obnovili sme tobogan a upravili okolie. Modernizáciou prešla aj časť vybavenia v bufetoch, aby sme mohli ponúknuť malé občerstvenie v čo najvyššej kvalite. Väčšia investícia na tomto kúpalisku bola vlani, kedy sme kompletne zrekonštruovali detský bazén,“ ozrejmila marketingová špecialistka Andrea Petrušová z Kúpeľov Dudince.

Ceny sa podľa nej mierne zvýšili, v prieme ide o 50 centov. „Upravili sme aj vstupné do minerálneho bazéna s liečivou dudinskou vodou, kde sme zvýšili vstup o 1 euro,“ spresnila Petrušová. Vstupné do tohto bazéna sa nedá kúpiť samostatne. Suma 4,50 eur sa tak pripočíta k cene základného vstupného.

Kúpanie a slnenie na čerstvom vzduchu ponúkajú aj prírodné jódové Kúpele Číž. Letnú sezónu otvoria 1. júna. „Rozšírili sme kapacitu kúpaliska, s čím súvisí aj vytvorenie VIP zóny či atrakcie pre deti ako skákací hrad, trampolína či pieskovisko,“ priblížila Zuzana Perželová z kúpeľného strediska.

V prípade priaznivého počasia sa môžu návštevníci tešiť počas sobôt na nočné kúpanie a DJ párty. Sprievodných akcií však bude viac. V areáli pribudli tiež nové bufety. „Vstupné pre dospelých ostáva rovnaké ako vlani, teda 9 eur. Deti, seniori nad 60 rokov či ťažko zdravotne postihnutí a ich sprievod zaplatia jedno euro navyše, teda 6 eur,“ ozrejmila Perželová.

Top 30 pod drobnohľadom

Mnohí ľudia využívajú na pobyt pri vode prírodné vodné plochy. Regionálni hygienici budú aj počas tohtoročnej sezóny monitorovať kvalitu vody približne v 80-tich z nich. Ide najmä o vodné nádrže, jazerá a štrkoviská.

Najvýznamnejšie prírodné vodné plochy, ktoré majú dlhodobo vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie a vysokú návštevnosť, sú zaradené do Zoznamu vôd určených na kúpanie. Celkovo ide o 32 lokalít. Patria sem napríklad Zlaté Piesky, Slnečné jazerá, Počúvadlianske jazero, Kunovská priehrada, Liptovská mara, viacero lokalít na Domaši či Zemplínskej šírave.

„Ich sledovanie podlieha európskym požiadavkám a údaje o kvalite ich vody sú po kúpacej sezóne poskytované Európskej komisii,“ vysvetlil Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva. Ich monitoring začína predsezónnym vzorkovaním asi dva týždne pred začiatkom kúpacej sezóny, v priebehu sezóny sa pokračuje v dvojtýždňových intervaloch.

„Frekvencia monitorovania na prírodných vodných plochách s lokálnym významom a víkendovou rekreáciou je len orientačná, približne 2– až 4-krát za sezónu,“ dodal Eliáš. Na väčšine prírodných vodných plôch sa prvé vzorky odoberajú koncom mája až začiatkom júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #letná sezóna #termálne kúpaliská