Bratislava čelí masívnemu kyberútoku, viaceré online služby sú nedostupné

Mesto Bratislava čelí masívnemu kybernetickému DDoS útoku. Online služby mesta preto nie sú aktuálne pre verejnosť dostupné. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo s tým, že napriek tomu neevidujú preniknutie do IT infraštruktúry ani ohrozenie údajov, s ktorými pracujú.

31.05.2023 15:05 , aktualizované: 16:40
debata (19)

„Nemenovaná hekerská skupina sa prihlásila ku kyberútoku na IT infraštruktúru bratislavského magistrátu. Od dnešného rána čelíme rozsiahlym výpadkom dostupnosti online služieb vrátane systému PAAS a webovej stránky mesta,“ vyhlásil na sociálnej sieti Vallo.

Magistrát aktuálne nevie, dokedy bude útok pretrvávať ani kedy budú všetky online služby mesta opäť dostupné v bežnom režime. „Robíme však všetko pre to, aby bola prevádzka služieb obnovená v čo najkratšom čase. Zároveň komunikujeme a koordinujeme kroky s Národným bezpečnostným úradom, vládnou kyberbezpečnostnou jednotkou CSIRT a poskytovateľom internetových služieb,“ podotkol Vallo.

Video
Kybernetické riziká: Nákupy, platby, krádež identity, šikana. Ako sa chrániť a koľko to stojí?

V dôsledku výpadku systémov momentálne nefunguje napríklad aj úhrada parkovného v rámci mestského systému PAAS. Úhradu parkovného tak v regulovaných zónach PAAS v stredu do 16.00 h nebudú kontrolovať.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) informoval, že útok ochromil aj jeho web. „Údaje a infraštruktúra DPB ohrozené neboli,“ podotkol bratislavský mestský dopravca.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kyberútok