Výstavba úseku R3 Tvrdošín - Nižná sa predĺži do roku 2024

Výstavba úseku rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná na Orave podľa predpokladov diaľničiarov potrvá až do roku 2024. Po kontrolnom dni na stavbe o tom v utorok informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková. Ide o niekoľkomesačný posun oproti naposledy avizovanému termínu dostavby.

06.06.2023 15:16
tvrdosin2, R3, obchvat Tvrdošína Foto:
Stavba sa realizuje v náročnom prostredí pomerne strmých svahov.
debata

Kontrolný deň na stavbe rýchlostného obchvatu Tvrdošína podľa Žgravčákovej potvrdil potrebu úpravy technológie a nutnosť banského prieskumu. Dôvodom sú mimoriadne zložité geologické pomery horninového masívu. „Na niektorých častiach úseku sa vyskytli horniny vyššej triedy ťažiteľnosti (tvrdšie, pozn. TASR) v porovnaní s predpokladmi z projektovej dokumentácie. S odstreľovaním horniny sa začne už v najbližších týždňoch,“ priblížila hovorkyňa.

Dodala, že o najnovších zisteniach informovali aj Žilinský samosprávny kraj (ŽSK).

Výstavba úseku R3 Tvrdošín - Nižná
Video
Zdroj: NDS

Žgravčáková vysvetlila, že na časti úseku bolo potrebné urobiť aj pyrotechnický prieskum pred začatím prác a prekladaním plynovodov. „Preložky plynu a zmena technológie výstavby v súvislosti s tvrdšou horninou budú mať vplyv na termín ukončenia výstavby úseku aj na konečnú cenu diela,“ uviedla.

Tvrdošín Čítajte aj Na Slovensku sme unikátom, hovoria Tvrdošínčania

Celková dĺžka úseku R3 je 5,6 kilometra. Bude na ňom 11 mostov a viac ako 1800 metrov protihlukových stien. Výstavba obchvatu Tvrdošína sa začala v marci 2021. Úsek odľahčí mesto Tvrdošín od tranzitnej dopravy, motoristom prinesie skrátenie času jazdy.

debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlostná cesta R3 #Tvrdošín - Nižná