Nespokojní Trnavčania spustili petíciu za odvolanie primátora Bročku

Nespokojní Trnavčania spustili petíciu za odvolanie primátora Petra Bročku a za predčasné voľby do mestského zastupiteľstva. Iniciovali ju ako prejav nespokojnosti s riadením samosprávy.

08.06.2023 12:39
Peter Bročka Foto: ,
Primátor mesta Trnava Peter Bročka
debata (37)

Hlavnými dôvodmi sú zavádzaná parkovacia politika, uprednostňovanie cyklodopravy na úkor ostatných druhov dopravy. Taktiež zvyšovanie miestnych poplatkov a daní či spôsob komunikácie s občanmi. Uvádza sa to v texte petície. Z mesta uviedli, že na „túto iniciatívu skupiny občanov“ nebudú reagovať.

Za prvé dva dni svoje podpisy pridalo viac ako 300 Trnavčanov. „Katastrofálna dopravná situácia v meste. Absencia veľkých záchytných parkovísk, respektíve parkovacích domov. Neuveriteľná arogancia primátora pri komunikácii s občanmi, ktorých názory sú v oponentúre s jeho názormi,“ píše jeden zo signatárov.

Ďalší uvádza, že „všetky ‚nápady‘ radnice mi nepripomínajú pomoc pre občanov mesta, skôr akoby úradníci mesta Trnava skúšali trpezlivosť občanov a návštevníkov. V tejto chvíli to vyzerá, že zabudli, že sú tam na to, aby hájili občana a jeho čo najpríjemnejší život v jeho meste a bydlisku. Sú občanom volenými správcami našich miest a nie ‚nadvláda‘ nad obyvateľmi mesta“.

„Mesto nebude na túto iniciatívu skupiny občanov reagovať,“ uviedla vedúca odboru komunikácie Mestského úradu v Trnave Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Názorovú hladinu v Trnave v posledných mesiacoch rozvírila najmä parkovacia politika radnice. Postupne zavádza rezidentské zóny, do konca roka ohlásila pokrytie celého územia mesta tak, že nebude existovať žiadne parkovisko, ktoré by nebolo spoplatnené v nejakom režime.

Týka sa to obytných súborov i individuálnej bytovej zástavby. Okrem toho je v návrhu na zasadnutie mestského zastupiteľstva aj zvýšenie cien parkovného. Niektorých Trnavčanov hnevá aj budovanie cyklotrás v určitých lokalitách, kde na to neboli priaznivé podmienky a ich existencia negatívne ovplyvnila plynulosť dopravy.

V zmysle zákona o obecnom zriadení mandát zvoleného primátora zaniká v prípade vzdania sa postu, smrti, odsúdenia či zmeny trvalého bydliska. Tiež vyhlásením výsledkov miestneho referenda, ktorým sa rozhodlo o odvolaní primátora. Obecné zastupiteľstvo vyhlási referendum, ak o to petíciou požiada aspoň 30 percent oprávnených voličov. V prípade Trnavy sa pohybuje počet oprávnených voličov okolo 53-tisíc.

Bročka získal v minuloročných komunálnych voľbách na svoje tretie volebné obdobie spolu 44,7 percenta odovzdaných hlasov, čo bolo 9665 hlasov. V porovnaní s voľbami 2018 dostal menej o 3000 hlasov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #Trnava #petícia #Peter Bročka