Búrky potrápili Slovensko aj v piatok. Prívalová vlna zaplavila niekoľko obcí

Hasiči pomáhali pre povodne z intenzívnych dažďov vo viacerých obciach či mestách Banskobystrického kraja. Ministerstvo vnútra krátko pred 14.00 h evidovalo sedem obcí, kde bol v piatok vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity a v niektorých z nich aj mimoriadna situácia. Ide o Beluj, Prenčov, Sebechleby, Baďan, Ladzany, Hontianske Tesáre a Drážovce. Problémy hlásili aj z Trenčianskeho či Košického kraja.

09.06.2023 14:11 , aktualizované: 10.06.2023 20:14
Sebechleby, povodeň, záplavy Foto: ,
Búrky zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine. Na snímke protipovodňové zátarasy v Sebechleboch 9. júna 2023.
debata (1)
V obci Beluj je pre vybreženie viacerých tokov mimoriadna situácia
Video
Zdroj: TV Pravda

„Evidujeme niekoľko udalostí v súvislosti s povodňovou situáciou, a to vybreženie miestneho Belujského potoka v obci Sebechleby a v obci Beluj a následné vytápanie rodinných domov. Vybreženie miestneho potoka v obci Ladzany či vytápanie pivničných priestorov bytového domu v Lučenci,“ informovali TASR z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Hasiči zaznamenali aj vytápanie rodinných domov v obci Prenčov, objektov Amfiteátra v Detve či archívu v Centre poradenstva a prevencie v Lučenci. Spoločne s dobrovoľníkmi pomáhali pri čerpaní vody zo zatopených pivníc rodinných domov a čistení priepustov i cestných komunikácií. Naďalej monitorujú vodné nádrže a toky.

Ako uviedli meteorológovia, je len pár lokalít, kde v piatok búrku nezaznamenali.

Dve tváre víkendového počasia. Ktorá bude krajšia?
Video

Mimoriadna situácia v obci Beluj

V obci Beluj v okrese Banská Štiavnica platí mimoriadna situácia. Pre vybreženie miestnych tokov tam vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Samospráva o tom informuje na svojom webe. Pre Pravdu to potvrdila aj starostka Beluja Monika Zlesíková.

Mimoriadnu situáciu vyhlásili v obci Beluj ešte v noci. Povodňová komisia nariadila záchranné práce pozdĺž celej obce. Obyvateľov upozornili, že je ohrozené takmer celé územie obce, najmä nehnuteľnosti pri vodných tokoch, rodinné domy, obecné múzeum či kultúrny dom. Fotografie a video ukazujú, že voda sa dostala až k domom. Niektoré cesty boli neprejazdné. S odstraňovaním škôd pomáhajú hasiči i dobrovoľníci.

Cesta po povodni v obci Beluj pri Banskej... Foto: TASR, Ján Krošlák
Beluj, povodeň, potok Cesta po povodni v obci Beluj pri Banskej Štiavnici 9. júna 2023.

„Voda už aktuálne nestúpa, opadla medzičasom aj z našej cesty a z chodníkov,“ povedala starostka. Povodňou bolo podľa nej zasiahnutých najmenej desať domov, kde pomáhali ľuďom dobrovoľní hasiči z Beluja a niekoľkých okolitých obcí. Voda však zaplavila aj záhrady, futbalové ihrisko a miestne múzeum.

Dedina podľa nej trpí povodňami z prívalových dažďov neustále. Nachádza sa totiž v lieviku, kde sú dva obecné toky, v ktorých sa pri dlhodobých zrážkach nazhromaždí množstvo vody z okolitých vyššie položených polí. V obci sa pred rokmi zrealizovali aj určité protipovodňové opatrenia, starostka vraví, že pri prívalových dažďoch to nepomáha.

V Sebechleboch sa vyliala voda z nádrže

Najhoršia situácia je ale stále v obci Sebechleby v okrese Krupina, kde sa ráno vyliala voda z nádrže nad obcou, do ktorej sa vlieva práve Belujský potok.

„Voda postupne zaplavila desiatky domov, ako aj námestie v strede dediny. My sme už v noci situáciu v nádrži monitorovali. Zabrániť vyliatiu sa ale v rýchlosti, s akou voda stúpala, nepodarilo,“ povedala TASR starostka obce Sebechleby Terézia Krnáčová. „Aktuálne robíme protipovodňové opatrenia v obci. Stavajú sa zábrany popri potoku a tiež plníme a osádzame na kritických miestach vrecia s pieskom. Aj keď momentálne stále prší, situácia je stabilnejšia,“ uviedla.

Podľa starostu obce Hontianske Tesáre Štefana Foltána bola ráno veľmi zlá situácia najmä v častiach Šipice a Báčovce, kde voda z tokov zaplavila viacero záhrad. „Zaplavilo tam tiež jednu väčšiu hospodársku budovu s poľnohospodár­skymi mechanizmami. V samotnej obci je ale aktuálne situácia stabilná, voda v Klastave a Belujskom potoku nateraz nestúpa,“ konštatoval.

Problémy aj v Trenčianskom kraji

Zaplavené komunikácie a dvory niekoľkých rodinných domov po sebe nechali štvrtkové intenzívne zrážky aj v obci Zemianske Podhradie v okrese Nové Mesto nad Váhom, informoval starosta Miroslav Zámečník.

„Potôčiky, ktoré za normálnych okolností prekročí malé dieťa, sa zmenili na rieky. Štátna cesta od miestnej časti Zbehová po Novú Bošácu bola komplet zaplavená 20-centimetrovou vrstvou vody. Bola to prívalová vlna, ktorá brala všetko. Poškodila komunikácie, do dvorov naplavila niekoľkocenti­metrovú vrstvu blata,“ uviedol starosta.

Záchranné práce s dobrovoľnými a profesionálnymi hasičmi podľa neho pokračovali do neskorých nočných hodín. Škody dokážu vyčísliť až po opadnutí vody a dôkladnej prehliadke obce.

Lejak v Bratislave 'utopil' autá v podjazde na Ružinovskej ulici
Video
Zdroj: TV Pravda

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Mariána Petríka okolo 20.00 h vyslali do Zemianskeho Podhradia šiestich hasičov z Nového Mesta nad Váhom s dvomi kusmi techniky.

„Dažďová voda stekala z okolitých kopcov a polí a postupne zaplavila miestnu komunikáciu, ako aj niekoľko dvorov rodinných domov. Profesionálni hasiči v súčinnosti s dobrovoľnými hasičmi zo Zemianskeho Podhradia prečisťovali odvodňovací kanál a po opadnutí vody sa spolu s miestnymi obyvateľmi podieľali pri odstraňovaní následkov počasia,“ doplnil Petrík s tým, že nikto neutrpel zranenie a nebola potrebná ani evakuácia obyvateľov.

V Brzotíne hľadajú domov pre desiatky ľudí

Obec Brzotín v okrese Rožňava na východe krajiny rieši po piatkovej prietrži mračien otázku bývania približne pre 40 ľudí, ktorým zatopilo ich domovy. Pre TASR to potvrdil starosta obce Róbert Dókus. Na mieste zasahujú aj hasiči.

„Situácia je najvážnejšia na Rudianskej ulici, na ktorej žije najmä marginalizovaná rómska komunita. Vo svojich obydliach mali niektorí vodu až po kolená. Riešime, či teraz majú kde bývať. Útočisko im poskytneme buď v telocvični alebo v klube dôchodcov,“ povedal s tým, že spisujú zoznam, kto každý potrebuje ubytovanie. Zabezpečujú tiež pitný režim a stravu.

Podľa jeho slov evidujú zatopené pivnice či garáže aj v rodinných domoch na Gemerskej ulici. „Zaznamenali sme asi 20 oznámení ľudí z Brzotína, ktorí hlásili, že im voda vytápa domy,“ uviedol pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach s tým, že na mieste zasahuje jedna jednotka HaZZ a niekoľko dobrovoľných hasičských zborov.

Zaplavená cesta na Ružinovskej ulici v...
Zaplavená ulica v Bratislave 8. júna 2023
+11Zaplavená cesta a električková trasa na...

Situáciu v teréne monitorujú aj pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku. „Kde to bolo potrebné, zabezpečili dočasné protipovodňové opatrenia, resp. prečistenie koryta. Vzhľadom na očakávané zrážky v najbližších hodinách môžu hladiny riek stúpnuť. V prípade potreby sme pripravení s technikou zasiahnuť,“ uviedol pre TASR hovorca podniku Marián Bocák s tým, že pozorne sledujú aj situáciu na banskoštiavnických tajchoch.

Výstrahy až do polnoci, v nedeľu na západe

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia vo všetkých okresoch na Slovensku do polnoci. Počas nedele (11. 6.) sa môžu búrky vyskytnúť najmä na západe a juhozápade krajiny. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

V niektorých okresoch Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja je počas nedele malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. „Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ uviedli meteorológovia.

Výstrahy platia podľa SHMÚ v nedeľu od 10.00 do 18.00 h.

Silná búrka v Bratislave, lejak ako z krhly
Video
Zdroj: TV Pravda

Vedenie mesta Vysoké Tatry vo štvrtok popoludní vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. Ten pretrváva aj dnes, potvrdil to pre agentúru SITA prednosta Mestského úradu v Starom Smokovci Juraj Ganzarčík. V ranných hodinách v meste zasadal krízový štáb.

Pre štvrtkové prívalové dažde sa zvýšila hladina tamojších potokov. Problém mali v Tatranskej Lomnici, kde voda zaliala park. Podľa primátora Vysokých Tatier Jozefa Štefaňáka je v súčasnosti situácia v meste pokojná.

Pri vzniku povodne treba chrániť zdravie, až potom majetok

Pri vzniku povodne je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok. Ľudia by sa mali riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície a záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na to upozornil na sociálnej sieti. Na občanov tiež apeluje, aby v takejto situácii pomohli starým, bezvládnym a deťom bez dozoru.

„Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti a nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom. Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou,“ zdôraznil úrad.

Zároveň apeluje, aby ľudia počas povodní používali len zdravotne bezpečnú a spoľahlivo overenú vodu. „Nikdy nekonzumujte potraviny, ktoré prišli do styku s povodňovou vodou, kalom a bahnom,“ skonštatoval. Upozornil aj na potrebu dôkladnej hygieny. „Dôsledne dbajte na hygienu, najmä na starostlivé a časté umývanie rúk pred jedením a pitím, pred fajčením, pred a po použití WC,“ doplnil.

Pri sanácii povodňových škôd treba podľa ÚVZ dbať na odporúčané pokyny orgánov verejného zdravotníctva. Pri likvidačných prácach odporúča používanie ochranných prostriedkov, a to najmä gumených rukavíc, gumeného plášťa a pevnej nepremokavej obuvi. „Okamžite treba ošetriť, predovšetkým vydezinfikovať, každé zranenie a odreniny, pri rozsiahlejšom zranení vyhľadať lekára,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #povodne #záplavy #dažde