Po stredoškoláka z Košíc si prišlo elitné Lynx komando. Plánoval vyrábať bomby?

Policajti po štvrtkovej (8. 6.) razii na jednej zo stredných škôl v Košiciach obvinili žiaka zo zločinov niektorých foriem účasti na terorizme a rozširovania extrémistického materiálu, a to v súbehu s prečinom prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová. Vyšetrovateľ navrhuje väzobné stíhanie.

09.06.2023 16:00
Lynx Commando Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vykonali akciu pod krycím názvom Frajer v súčinnosti s Útvarom osobitného určenia PPZ (Lynx Commando). „Policajti akciu vykonali na základe operatívnych poznatkov, ako aj poznatkov zabezpečených od zahraničných vyšetrovacích orgánov. Polícia úzko spolupracovala aj s členmi pedagogického zboru školy,“ uviedla Bárdyová.

Počas domových prehliadok policajti okrem iného zaistili chemické látky, ktoré je možné použiť pri výrobe výbušnín a pyrotechniky, dátové nosiče, výbušninu (trhavinu), ako aj návod na výrobu bômb.

Riaditeľ Obchodnej akadémie na Watsonovej ulici v Košiciach Peter Országh potvrdil, že k razii došlo na tejto škole. „Košický samosprávny kraj (KSK) ako zriaďovateľ školy zatiaľ nemá od NAKA bližšie informácie, ktoré by sa týkali podozrenia alebo ďalších krokov vo vyšetrovaní,“ povedal pre TASR hovorca KSK Michal Hudák s tým, že samotný zásah na škole prebehol pokojne a bez nutnosti využitia donucovacích prostriedkov. Osoba po vyzvaní príslušníkmi NAKA podľa jeho slov opustila areál školy v ich sprievode. „KSK je v intenzívnom kontakte so školou a bude v celej veci maximálne súčinný,“ dodal.

Veľká akcia NAKA: Polícia zaistila 190 zbraní
Video
Príslušníci národnej kriminálnej agentúry na území Nitrianskeho a Trnavského kraja vykonali policajnú akciu s krycím názvom Mechanik - video je z apríla 2023. / Zdroj: TV Pravda/Polícia SR
16 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA