Voda sa rútila celou dedinou od skorého rána. Ľudia ratovali, čo sa dalo

Živel sa v obci Beluj valil hlavným ťahom až na dolný koniec dediny. Po vybrežení tamojších potokov zaplavilo desať rodinných domov, záhrady, futbalové ihrisko aj miestne múzeum. Po silných lejakoch a búrkach, ku ktorým tam došlo v piatok v skorých ranných hodinách, vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

10.06.2023 08:00
Beluj, povodeň Foto:
Živel sa v piatok ráno valil celou dedinou.
debata (12)

„Je to čistá katastrofa, pohroma. Takúto povodeň sme tu mali hádam už aj šesťkrát,“ sťažovala sa pani Margita, ktorá práve vypratávala mokré predmety zo svojho domu. „Vodu sme mali vo všetkých izbách, nevládzem ani rozprávať,“ povedala nešťastne.

Povodeň v obci Beluj
Video
Živel udrel s najväčšou silou v skorých ranných hodinách. Na záberoch vidieť, ako dedina vyzerala, keď sa jej veľká časť ocitla pod vodou. / Zdroj: TV Pravda

O niekoľko metrov ďalej, asi v polovici kopca, býva Emília Izáková. Nikdy predtým sa do jej domu voda nedostala, no teraz sa to zmenilo.

„O tretej ráno bola veľká búrka, zobudilo ma to. Nemohla som potom zaspať a zhruba o pätnásť minút nato som vo vedľajšej izbe počula tečúcu vodu. Zapálila som svetlo a zbadala, ako preniká popod komodu. Mala som ju už aj v spálni,“ opísala adrenalínové chvíle. „Preniklo to sem cez múr, popod stenu. O chvíľu som mala zaplavenú celú izbu, postupovalo to veľmi rýchlo,“ priblížila.

Rovnako to vyzeralo aj v jej kuchyni. „Najskôr siahala voda len do výšky koberca, no o dve hodiny znova začalo liať a stúplo to tu na osem centimetrov. Zaplavilo mi aj hospodárske budovy. Nábytok som mala nový, koberec som tiež kupovala len pred dvomi rokmi. Všetko som to musela povynáša von,“ ukázala na spomínané predmety.

„Bola som si istá, že keď bývam v kopci, nič takéto sa mi nemôže stať, ale vidíte, mýlila som sa,“ poznamenala. Vysvetlila, že voda sa odrazila z kopca, ktorý je nad jej domom. „Natiekla do rigolu, ktorý je za ním, ale nestíhala odtekať. Prerazilo to teda cez stenu a zaplavilo mi izbu,“ dodala.

zväčšiť Živel sa v piatok ráno valil celou dedinou. Foto: obec Beluj
Beluj, povodeň Živel sa v piatok ráno valil celou dedinou.

Začalo to o pol tretej

Vodu z dvorov, záhrad a domácností pomáhali odčerpávať profesionálni aj dobrovoľní hasiči. „Čistili sme tiež priepusty a všetko, čo bolo treba,“ potvrdil Jozef Binder z DHZ Svätý Anton. „Od nás sme tu štyria, šiesti kolegovia prišli zo Štefultova. Ďalší, z Pliešoviec, vyrazili do Prenčova a Sebechlieb, kde to tiež bolo vážne,“ podotkol dobrovoľný hasič.

Belujská starostka Monika Zlesíková objasnila, že pozdĺž celej dediny sa vybrežili dva potoky a zaplavilo desať rodinných domov, ale aj iné nehnuteľnosti. „Všetko to spôsobil prívalový dážď. Pršať začalo o pol tretej ráno a niekedy o štvrť na štyri sme už boli pod vodou,“ povedala. Hneď začali zachraňovať, čo sa dalo.

„Voda sa liala od samého vrchu dediny po spodok. Čiže hlavným ťahom popred obecný úrad až po futbalové ihrisko na úplnom konci. Naposledy to tu tak vyzeralo asi v roku 2013,“ ozrejmila. Škody vyčísliť zatiaľ nevie.

zväčšiť Ľuďom zaplavilo domy a dvory. Foto: obec Beluj
Beluj, povodeň Ľuďom zaplavilo domy a dvory.

Rušno aj v Tatrách

Problémy mali aj vo Vysokých Tatrách, kde vo štvrtok popoludní tiež vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Ten pretrvával aj v piatok. Primátor Jozef Štefaňák vysvetlil, že pôda bola podmáčaná a vodné toky plné.

SR Banská Bystrica jusícia súdy ŠTS korupcia Ján S. BBX Čítajte aj Slota je vinný v korupčnej kauze, odsúdili ho na dva roky podmienečne

„Po štvrtkovom silnom prívalovom daždi sa potoky na niektorých miestach vybrežili – začali ohrozovať majetok a životy obyvateľov či návštevníkov. Museli sme pristúpiť k vyhláseniu tretieho stupňa a záchranným prácam,“ zhodnotil primátor.

Väčšinu lokalít zaplavilo v Tatranskej Lomnici, pod vodou skončil napríklad tamojší park. „Tiež cesty, chodníky, v ohrození sa ocitli aj nejaké domy. V Dolnom Smokovci zalialo dve pivnice. Situácia je naďalej vážna, lebo voda ešte úplne neopadla a už znova hlásia prívalové dažde,“ povedal s tým, že všetci sú v pohotovosti, monitorujú to. „Nasadená je všetka technika aj ľudské zdroje, ktoré máme k dispozícii. Dúfame ale, že počasie sa už umúdri a zlepší sa to,“ podotkol. Škody tiež zatiaľ nevyčíslili. „Prvoradé sú záchranné práce,“ uzavrel.

zväčšiť Ľuďom zaplavilo domy a dvory. Foto: obec Beluj
Beluj, povodeň Ľuďom zaplavilo domy a dvory.

Niekde spadli desiatky litrov vody

Klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavel Faško potvrdil, že vo štvrtok zasiahli búrky veľkú časť Slovenska. „Sústredené boli najmä v západnej polovici. Samozrejme, zasiahli aj niektoré regióny v tatranskej oblasti,“ povedal. Tam síce úhrny neboli extra vysoké, no zrejme padali skôr v horských častiach, pričom potokmi stekali do nižších oblastí.

Štrbské Pleso napríklad hlásilo za 24 hodín len 12 a Stará Lesná 18 mm zrážok. Tatranská Lomnica však zaznamenala 32 a Kežmarok 37 mm.

Klimatológ pripomenul, že zložitá situácia bola v Bratislave, kde výdatný dážď trval príliš dlho. „Napríklad pri desaťminútových lejakoch spadne do 20 mm zrážok, no pri viac ako hodine či takmer dvoch, keď intenzívne prší, čo sa teraz reálne stalo, sú úhrny podstatne väčšie. Vo štvrtok niekde dosiahli viac ako 50 mm, v ojedinelých prípadoch zaznamenali aj hodnoty vyššie ako 80 mm,“ vysvetlil. To znamená, že na jeden štvorcový meter spadlo niekde aj 80 litrov vody, čo je obrovské množstvo.

„V oblastiach, kde sú svahy, stekala veľmi rýchlo. Potom sa sústreďovala do nižších polôh, kde spôsobovala problémy,“ ozrejmil. Vzápätí sa vrátil k situácii v hlavnom meste. Upozornil, že je tam minimum prírodných povrchov a štvrtkový dážď sa objavil vo veľmi urbanizovanej čas­ti.

„Pásmo najvýdatnejších lejakov sa ťahalo od železničnej stanice Vinohrady cez bývalý areál Dimitrovky, smerom na Nové Mesto, Tehelné pole, Ružovú dolinu, Trávniky, Mlynské nivy, Prievoz až do Čierneho lesa pri Vlčom hrdle,“ vymenoval najviac zasiahnuté lokality. „Je to betónový, vyasfaltovaný priestor s hustou zástavbou. Voda tam veľmi rýchlo odtekala a kanalizačné sústave to nedokázali zvládnuť,“ poznamenal. Objasnil, že v najkritickejších oblastiach spadlo 50 a viac milimetrov zrážok.

Na Považí, napríklad v Novej Bošáci, napršalo vo štvrtok za necelé dve hodiny 87 mm. Zaujímavé je, že v tamojšej časti Zabudišová to bolo už len 37 mm. „Takéto miestne rozdiely sa týkajú celého územia Slovenska. Pri búrkach je priestorové rozdelenie zrážok doslova priepastné,“ podotkol Faško. Doplnil, že Pukanec, ktorý sa nachádza len pár kilometrov od obce Beluj, zaznamenal od štvrtka do piatka rána 43 mm zrážok.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #Povodeň #Beluj