Propeller slúžil ako čakáreň a nástupná plocha pre loď s rovnakým názvom, ktorá premávala po Dunaji medzi centrom a Petržalkou. Menšia budova bola postavená v roku 1930 a navrhol ju známy architekt, Emil Beluš, ešte v úvode svojej tvorby. Jej čistá forma a premyslený prístup ako k rieke, tak k námestíčku pred ním, vyzdvihuje jeho praktický prístup funkcionalizmu.
Stavba mala v predchádzajúcich rokoch rôzne účely. Bola tu kaviareň, sídlo neziskovej organizácie, miesto na stretnutia Starého Mesta s obyvateľmi, aj odberový bod počas pandémie COVID. Nachádzal sa v ňom aj výdaj jedál pre seniorov.
Vlani v lete priestor opusti jeho predošlý nájomca a na jesen Propeller poškodili záplavy. Staré mesto dalo nástupište do pôvodného stavu a na jar 2025 začalo hľadať zaujemcov, ktoré by chceli obsadiť plochy v lukrativnej časti hlavného mesta.

„Budova Propelleru je po viacerých opravách v dobrom a užívateľnom technickom stave, nevyžaduje si žiadne vysoké investície. Boli odstránené všetky zistené nedostatky, vrátane opravy strešnej konštrukcie, interiérových stien a omietok a taktiež bola vykonaná kontrola vykurovacieho systému, ktorý je v prevádzkyschopnom stave, ” uvádza hovorkyňa mestskej časti Staré mesto Veronika Gubková.
Víťazom súťaže sa stal gastropodnik Pressburg bajgel. V ikonickej budove bude ponúkať Bratislavské rožky a ďalšie výrobky, ale aj symbolickú kávu za jedno euro. „Komisiu oslovil koncept remeselnej pekárne s výrobou priamo pred očami zákazníkov, a to najmä prinesením vizuálneho zážitku na nábreží a atraktívnym spôsobom prezentácie tradičného pekárskeho remesla,” tvrdí Gubková.
Prácu pekárne tak budú môcť sledovať okoloidúci, čím sa podľa mesta zvýši atraktivita oblasti v tesnej blízkosti SNG. Podľa hovorkyne, bude prínos najmä v koncepte kaviarne s kvalitnou ponukou a príjemným posedením na vynikajúcom mieste priamo na nábreží.

Výber ovplyvnila aj výška nájmu, ktorú súťažiaci ponúkli. „Komisia hodnotila aspekty v pomere 80% kvalitatívne parametre a 20% kvantitatívny parameter – ponúknuté nájomné za meter štvorcový,” priznáva Gubková. Aktuálne Propeller prenajali za takmer 17 eur za m2, čo je 1 157 eur mesačne.
Mesto tvrdí, že aj návrh interiéru vizuálne ladí s Propellerom, pričom sa spolu s novým nájomcom tešia na výdajné okienko, vďaka ktorému si budú môcť ľudia rýchlo kúpiť pečivo alebo kávu – bez toho, aby museli ísť dnu. Obslúži bežcov, cyklistov, obyvateľov či turistov, ktorí si chcú niečo zobrať so sebou. Nový gastro podnik čiastočne zachová aj pôvodný názov. Má sa volať Propellerka.
Interiér známej budovy, ktorý však nie je priamo určený na gastro prevádzku, má špecifický pôdorys. Priestor navrhli architekti z NOIZ, je pomerne jednoduchý, no kreatívny. Pôdorys sa vyhýba zbytočnému deleniu na zóny, Propellerka bude jednou otvorenou plochou, ukončenou ostrovom s výrobou pri výdajnom okienku.

Základom je výrazná terrazzo podlaha so vzorom a nerezová kuchyňa, ktoré sú zároveň centrálnym bodom odrážajúcim svetlo po priestore. Dopĺňa ich typická azúrová farba Propelleru, ale aj hravé detaily ako nápis s názvom podniku roztrúsený na strope. Atmosféru uzatvára nábytok, ktorý odkazuje na minulé éry. Výhodou je aj rozšírenie terasy na námestíčko po ľavej strane vstupu.
Prínos nového projektu je aj v jeho komunitnom zameraní. Plánuje organizovať akcie, ktorá zapoja obyvateľov do diania v meste a spolu s cestovkou Flóra Tour tematické prednášky o histórii Bratislavy, degustácie regionálnych vín a remeselných produktov, či zážitkové akcie pre turistov. „Vytvorí nový živý verejný priestor, ktorý bude slúžiť predovšetkým Bratislavčanom – ako miesto na oddych, stretnutia, kultúru či občerstvenie. Vďaka zachovaniu historického ducha zároveň pôjde o priestor, s ktorým sa budú môcť obyvatelia identifikovať,” uzatvára Pressburger bajgel.

Druhá časť prevádzky bude fungovať ako kaviareň s využitím podľa potreby, cez deň má byť miestom na stretnutia, prácu či oddych, ale môže sa zmeniť na prednáškovú miestnosť, komunitné centrum alebo priestor pre kultúrne podujatia.