Štúdium v ČR na neštátnej škole v porovnaní so štúdiom v SR na štátnej škole

Štúdium na súkromných školách v Česku ponúka oproti slovenským štátnym školám celý rad výhod. Najmä pri žiadaných odboroch, akými sú umelecké odbory, právo či ekonómia a manažment, ponúkajú súkromné školy štatisticky vyššiu šancu na prijatie.

22.08.2004 21:52
debata

Výhodou je aj finančné zabezpečenie týchto škôl, ktoré nie sú závislé od zdrojov zo štátneho rozpočtu. Finančná nezávislosť umožňuje neštátnym školám zamestnávať špičkových odborníkov vo ich odboroch a tiež poskytovať študentom príjemné a bohaté zázemie, dobrú úroveň ubytovania apod.

Súkromné školy sú tiež často otvorenejšie novým formám výučby a najnovším poznatkom z príslušných odborov, čo výrazne zvyšuje kvalitu výučby. Vďaka úzkej spolupráci so súkromnými firmami, ktorá je na štátnych školách veľmi slabo vyvinutá, ponúkajú súkromné vysoké školy aj viac možností získať užitočné kontakty a skúsenosti, ktoré sú neoceniteľné pri neskoršom hľadaní zamestnania.

NEWTON College si uvedomuje, že nevýhodou súkromných vysokých škôl môže byť platenie školného. NEWTON College spolupracuje s Ko­merčnou bankou, ktorá pripravila pre študentov citlivý program pôžičky na študijné výdavky Gaudeamus. V tomto programe je možné začať splácanie pôžičky až po ukončení štúdia, teda až pri začatí zárobkovej činnosti. Študent tak musí v priebehu štúdia platiť iba úroky z úveru.

debata chyba