Ako sa študuje v Česku na neštátnej škole

Neštátne vysoké školy všeobecne ponúkajú svojim študentom vyššiu šancu na prijatie do odboru, ktorý im je blízky. To platí najmä pre najžiadanejšie odbory – pre právo, umelecké odbory alebo ekonómiu a manažment. České štátne školy sa v súčasnosti potýkajú s problémami, ktoré súvisia s nedostatkom financií, ktorý je spôsobený ich závislosťou od štátneho rozpočtu.

02.09.2004 13:25
debata

Finančná nezávislosť od štátnych peňazí a úzka spolupráca so súkromným sektorom zaručuje súkromným vysokým školám väčšiu voľnosť vo výskumných a vedeckých aktivitách a tiež v poskytovaní nadštandardných služieb študentom. Ide jednak o ich materiálne zabezpečenie (dobrá úroveň ubytovania, voľnočasové aktivity apod.), ale tiež o individuálny prístup pedagógov k študentom. Ten je na štátnych školách veľmi často výrazne obmedzený alebo chýba úplne pre veľkokapacitnú formu výučby.

Ponuka študijných odborov na českých súkromných vysokých školách je prakticky rovnako široká ako pri školách štátnych. Štátne školy bývajú ale konzervatívnejšie v prístupe k novým poznatkom a metódam výučby. Súkromné školy, naopak, vďaka vysoko konkurenčnému prostrediu na českej scéne súkromného vysokého školstva vyvíjajú výrazne väčšie aktivity pri aplikácii najnovších poznatkov a najmodernejších efektívnych metód výučby.

NEWTON College si je vedomá nutnosti intenzívnej medzinárodnej spolupráce a výmeny skúseností od samého začiatku pôsobenia školy na akademickej scéne. Preto už dnes rozvíja kontakty so zahraničnými univerzitami; v súčasnosti spolupracuje so španielskymi kolegami v Madride a tiež s univerzitou v poľskej Wroclavi.

debata chyba