Slovenskí študenti zostávajú v Česku

V Českej republike sa vo firmách čoraz častejšie ozýva slovenčina. A na českých vysokých školách študuje mnoho slovenských študentov. V minulom roku ich bolo takmer 7500. Veľká skupina z nich zostáva po absolvovaní vysokej školy v Českej republike nastálo.

08.09.2004 17:08
debata

„Študoval som v Česku ekonómiu a počas štúdia som si tu našiel priateľku,“ rozpráva Ján Štajner. „Vôbec sa mi odtiaľto potom nechcelo, tak som sa rozhodol, že zostanem. Obaja tu máme prácu, navyše začíname plánovať svadbu a mám pocit, že v Česku sa budeme mať lepšie,“ dodáva.

Podobne je na tom aj Július Orgován, ktorý vyštudoval vysokú školu na Slovensku. Našiel si v Česku prácu, ktorá ho uspokojuje, a chce v Česku zostať. „Už na škole sme so spolužiakmi uvažovali, že skúsime šťastie v Prahe. Po škole sme si tam prenajali byt a postupne sme si všetci našli prácu vo veľkých zahraničných firmách,“ hovorí. V Česku sa chce usadiť aj so svojou slovenskou priateľkou. „Na Slovensko ma už nič veľké neťahá, okrem rodičov, za ktorými ale stíham cestovať každý mesiac ,“ dodáva.

Eva Repčíková sa pre trvalý pobyt v Českej republike rozhodla ešte pred štúdiom. „Po strednej škole som si priala sa osamostatniť a odišla som do Prahy hľadať si prácu. V zamestnaní môj ďalší postup podmienili dosiahnutím vysokoškolského vzdelania. Preto som v Česku absolvovala trojročný program,“ vysvetľuje. So životom v Česku je spokojná, o návrate na Slovensko neuvažuje.

debata chyba