Mesto si chce vziať do výpožičky cintorín

Mesto Trenčín sa chce postarať o evanjelický cintorín, na ktorom sú hroby viacerých významných osobností. Mestskí poslanci budú schvaľovať zmluvu, na základe ktorej si mesto vezme cintorín od evanjelickej cirkvi augsburského vyznania do výpožičky na 99 rokov.

24.10.2006 13:32
Cintorín Foto:
Zničený cintorín.
debata

Súčasťou zmluvy je aj zoznam hrobov významných osobností, o ktoré sa bude mesto starať. Na cintoríne je napríklad hrob rodiny Štúrovcov a matky Ľudovíta Štúra.

„Mesto spravuje všetky ostatné cintoríny na svojom území a toto bol jediný, ktorý nebol spravovaný mestom. Cítime zodpovednosť za tento kus miesta v Trenčíne, aby bol krajší a aby tam bolo možné ďalej pochovávať,“ povedal primátor Branislav Celler.

Mesto chce na cintoríne preinvestovať 13 miliónov korún. V prvej etape vybudujú prístup na cintorín, opravia oporný múr a vzniknú parkovacie miesta pred cintorínom. Podľa primátora na cintoríne by mali byť „zásadným spôsobom“ zrekonštruované chodníky, pribudnú nové lavičky a osvetlenie.

„Predstava je taká, aby sa z evanjelického cintorína stalo parkovo-pietne miesto,“ povedala Adriana Mlynčeková, vedúca útvaru architektúry a stratégie na mestskom úrade. Slúžiť by mal na pochovávanie, ale aj ako miesto na prechádzky.

debata chyba