Nechýbajú tu ani rozmanité predjedlá, rýchle nátierky, chuťovky či slané koláče na oslavy alebo večierky, inšpirujúce šaláty a prílohy, sviatočné ba aj všedné menu. Autorka prezradila, že hlavnými kritériami výberu receptov do Novej slovenskej kuchárky bolo prispôsobiť ich dnešnej dobe, zásadám zdravého stravovania a zároveň, aby zostali typicky slovenské.
Kládla tiež dôraz na použitie tradičných slovenských surovín a jednoduchý a prehľadný postup prípravy jedál. Poznamenáva, že dnes je slovenská kuchyňa pestrá a má všetky predpoklady na splnenie moderných kritérií zdravého stravovania. Zachováva si svoje zvláštnosti a zároveň prijíma moderné názory na zdravé stravovanie.
„Osobitne upozorňujem na jedlá z hydiny a zeleninové jedlá. Príprava jedál z hydinového mäsa je väčšinou rýchla a nenáročná. Napríklad kuracie stehná plnené klobásou. Príprava je rýchla a hotové jedlo chutí výborne. Karfiol zapečený v syrovom bešameli, či špargľa s mäsovými guľkami sú zasa jedlá, na ktorých si pochutí aj ten, čo zeleninu nemá v obľube,“ upozornila autorka čitateľov na niektoré recepty.