Vychádza Nová slovenská kuchárka

V týchto dňoch sa na pultoch slovenských kníhkupectiev objavuje Nová slovenská kuchárka. Publikácia Dagmar Rackovej predstavuje slovenskú kuchyňu od A po Z. Obsahuje vyše sto chutných polievok, množstvo mäsových, najmä tradičných slovenských jedál, zabíjačkové špeciality, ale aj zdravé zeleninové a kombinované jedlá.

29.10.2007 13:38
Značka kvality - Slovenský výrobok (Made in... Foto:
ilustračné foto
debata

Nechýbajú tu ani rozmanité predjedlá, rýchle nátierky, chuťovky či slané koláče na oslavy alebo večierky, inšpirujúce šaláty a prílohy, sviatočné ba aj všedné menu. Autorka prezradila, že hlavnými kritériami výberu receptov do Novej slovenskej kuchárky bolo prispôsobiť ich dnešnej dobe, zásadám zdravého stravovania a zároveň, aby zostali typicky slovenské.
 
Kládla tiež dôraz na použitie tradičných slovenských surovín a jednoduchý a prehľadný postup prípravy jedál. Poznamenáva, že dnes je slovenská kuchyňa pestrá a má všetky predpoklady na splnenie moderných kritérií zdravého stravovania. Zachováva si svoje zvláštnosti a zároveň prijíma moderné názory na zdravé stravovanie.

„Osobitne upozorňujem na jedlá z hydiny a zeleninové jedlá. Príprava jedál z hydinového mäsa je väčšinou rýchla a nenáročná. Napríklad kuracie stehná plnené klobásou. Príprava je rýchla a hotové jedlo chutí výborne. Karfiol zapečený v syrovom bešameli, či špargľa s mäsovými guľkami sú zasa jedlá, na ktorých si pochutí aj ten, čo zeleninu nemá v obľube,“ upozornila autorka čitateľov na niektoré recepty.

debata chyba