Turci zanechali šable, hroby i krstiteľnicu

Čertova hlava sa po viac ako 400 rokoch znova objavila v Komárne. Menší turecký bojový oddiel s rohatými prilbami obsadil časť Podunajského múzea. Turci si tu rozložili stan, podstavec pod Korán, odložili šamširy, saify, jatagány, pripravili findže na kávu, odložili brnenia, kabáty. A zmizli.

10.10.2008 10:23
Mestský úrad v Komárne Foto: ,
V Komárne si stan rozložili Turci
debata

Živých Turkov na tejto výstave nenájdete. Len predmety zo 16. a 17. storočia, ktoré na Slovensku zanechali. Výstava ponúka na jednom mieste turecké nálezy zozbierané z mnohých kútov Slovenska. Potrvá do konca októbra.

Návštevník sa po vstupe ocitne najprv vo vojne a potom v mieri. Prvá sieň vystavuje turecké šable, pušky a časti brnenia. Druhá skrýva skôr predmety, ktoré ľudia používali na trhu alebo v domácnosti. Trebárs drobné strieborné platidlo akče, zlaté mince altyny či maľované fajansové taniere.

Vinetou nebehal jediný po svete s vybíjanou flintou. Pušky šešhane dlhé takmer pol druha metra sú tiež plné ornamentov a kovových ozdôb. Pestro zdobené jatagány zakrivené mierne nadol a známejšie saify zakrivené nahor zapožičalo múzeum v Betliari. Turecké zbrane a brnenia, keď nerinčia, sú krásne. Hoci aj taká prilba s hlavou diabla.Viac ako storočná historická turecká návšteva však Slovákom dala aj čosi iné. „Ich kultúra mala veľký vplyv, ktorý trvá dodnes. V Gemeri je viac ako 40 kostolov, ktoré si na vrchole strechy ponechali polmesiac. Evanjelici v Cinobani zas využívajú pri krstení starú tureckú misu,“ prezradil autor výstavy Zoltán Drenko. Vôbec, asi každá slovenská domácnosť má na poličke kúsok Turecka – findžu, drobnú šálku na kávu.

Najvzácnejším exponátom je zrejme turecký stan rozložený v zadnej časti. Dosiaľ ležal v sklade v múzeu v Betliari. Návštevníci tak po prvý raz budú môcť nazrieť do pestrofarebného poľného príbytku tureckých bojovníkov.

Turci na Slovensku zanechali ešte jedu pamiatku, tú však výstava nezobrazuje. Ide o hroby tureckých vojakov padlých v prvej svetovej vojne. Pochovaní sú v Nitre a tureckí diplomati by sem radi premiestnili hroby svojich vojakov z ostatných Slovenských miest. „Pripravuje sa nové usporiadanie cintorína, plánuje sa obnova hrobov vojakov z ďalších krajín, z Rakúska, Maďarska či zo Srbska. Turecké hroby by mohli byť zoradené v tvare polmesiaca,“ naznačil nitriansky viceprimátor Štefan Štefek.

debata chyba