Tisíce Britov sa prebudili do vianočného rána bez elektriny

Tisíce Britov sa prebudili do vianočného rána bez elektriny. Na mnohých miestach britských ostrovov sa ľudia sužujú aj záplavy, ktoré vyvolali intenzívne prívalové zrážky.

25.12.2013 12:13 , aktualizované: 15:13
letisko, meškanie, Londýn, Gatwick Foto: ,
Cestujúcim na londýnskom letisku Gatwick meškali lety.
debata

Britániu a Francúzsko zasiahli už v pondelok a v utorok búrky s veľmi silným vetrom. S problémami bojuje najmä doprava, zrušili tiež mnoho železničných, leteckých a lodných spojov.

Na troch miestach v Británii vyhlásili najvyšší povodňový stupeň, na približne 350 miestach platí varovanie pred záplavami. Podľa ostrovných úradov sú postihnuté najmä juh a centrálna časť Anglicka. Desiatky tisíc Britov sa ocitli bez elektriny už v utorok, teda na Štedrý večer. Technici sa v stredu ráno, kedy sa rozdávajú darčeky, snažili čo najviac rozvodných sietí sprevádzkovať. Za posledné tri dni zomrelo v Británii v dôsledku silného vetra a dažďa päť ľudí, vrátane muža, ktorý sa snažil zachrániť svojho psa z rozvodnenej ri­eky.

Polícia v mestečku Dorset na juhozápade Anglicka evakuovala v priebehu rána približne 100 miestnych obyvateľov, pretože sa obávala, že ich domy zaplaví neďaleká rieka. Rozmary počasia skomplikovali tisícom ľudí cestu domov na sviatky. Veľké problémy malo najmä londýnske letisko Gatwick, ktoré v utorok zasiahli „závažné výpadky elektriny“, takže lety meškali. Nahnevaní cestujúci, ktorí tam uviazli, sa aj v stredu snažili dostať do svojich domovov alebo k príbuzným.

Letisko počas dňa na svojich internetových stránkach uvádza , že „pre nepriaznivé počasie za posledných 48 hodín dochádza stále v niektorých častiach severného terminálu k výpadkom elektriny, čo spôsobuje meškanie letov“. Všetky lety, s výnimkou tých, ktoré prevádzkuje spoločnosť British Airways, preto odbavujú z južného terminálu. Do Gatwicku a z neho nejazdia žiadne vlaky, obmedzený je aj autobusová prevádzka. Ľudia si tak majú cestu na letisko dôkladne naplánovať.

Počasie sužuje aj iné oblasti Európy

Pre zlú viditeľnosť museli uzavrieť medzinárodné letisko vo francúzskom Nice. Všetky dopoludňajšie lety zrušili, prvé prílety a odlety sa podľa stránok letiska očakávali okolo tretej hodiny popoludní. Podľa miestnej energetickej spoločnosti ERDF došlo tiež k výpadku elektriny, ktorý zasiahol asi 120-tisíc domov v oblasti Bretónska na severozápade krajiny.

Výkyvy počasia spôsobili problémy aj v strednej Európe. Agentúra DPA uviedla, že v meste Nowy Soncz na juhu Poľska odniesol veľmi silný vietor strechu skladiska, ktorá následne zablokovala železničnú trať. V Zakopanom zase skončila bez strechy miestna škola.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #anglicko #záplavy