Erdogan bojuje o politickú budúcnosť

Po desiatich rokoch v kresle premiéra čelí Recep Tayyip Erdogan azda najväčšej výzve vo svojej politickej kariére. Korupčný škandál, ktorý zasiahol aj jemu blízkych ľudí, je tiež previerkou toho, ako funguje v krajine polícia, prokuratúra a justícia.

28.12.2013 07:00
Erdogan Foto:
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.
debata

Do policajnej pasce padli aj dvaja synovia ministrov. V Turecku sa špekuluje, že škandál s úplatkami týkajúcich sa najmä stavieb v Istanbule smeruje až k rodine predsedu vlády. "Kto ma chce do toho zapliesť, odíde s prázdnymi rukami,“ vyhlásil pre denník Hürriyet Erdogan.

"Je jasné, že na súdnu moc sa vytvára nátlak,“ citoval denník New York Times Muammera Akkasa, ktorý bol do štvrtka v Istanbule dozorujúcim prokurátorom prípadu. Náhle ho však odvolali. Akkas tvrdí, že vláda zabránila tomu, aby sa vyšetrovanie rozšírilo aj na ďalších podozrivých. Podľa jeho nadriadeného Turhana Colakkadiho je však dôvodom odvolania to, že prokurátor vraj posúval informácie o prípade médiám.

To tvrdí aj premiér Erdogan, ktorý bol v rokoch 1994 až 1998 starostom Istanbulu. "Môže prokurátor, ktorý posúval správy médiám, posudzovať prípad nestranne? Táto agresia nezasahuje len moju stranu, ale aj turecký národ, jeho nezávislosť a budúcnosť,“ vyhlásil premiér podľa tureckej agentúry AA na pôde univerzity v Sakaryji. Erdogan naznačuje, že celý prípad korupcie je vymyslený.

"Nielen Akkas sa však sťažoval, ale aj Vysoká rada sudcov a prokurátorov upozornila na súčasné problémy s nezávislosťou súdnictva v Turecku,“ reagoval pre Pravdu Özgür Ünlühisarcikli, šéf ankarskej pobočky organizácie German Marshall Fund. "Je to skutočný problém, ktorý v značnej časti spoločnosti vytvára pocit, že ide o pokus niečo zakryť,“ tvrdí analytik.

Podľa Ünlühisarcikliho je celý prípad naozajstnou výzvou pre Erdogana. "Jedným z faktorov, ktorý dostal Erdoganovu Stranu práva a spravodlivosti (AKP) k moci, bol fakt, že všetkých ostatných voliči vnímali ako skorumpovaných. Teraz premiér čelí situácii, keď on musí presvedčiť verejnosť, že jeho strana je čistá. Turci pritom pôjdu už onedlho tri razy k hlasovacím urnám. Budú sa konať lokálne, prezidentské a parlamentné voľby,“ pripomína odborník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Turecko #Recep Tayyip Erdogan