Trump sa vyjadril, že verí americkým tajným službám

Americký prezident počas svojej cesty po Ázii opäť reagoval na otázky týkajúce sa údajného ruského zasahovania do vlaňajších volieb.

12.11.2017 12:27
debata (10)

Americký prezident Donald Trump sa v nedeľu vyjadril, že verí americkým tajným službách, podľa ktorých Rusko zasahovalo do vlaňajších prezidentských volieb. Zároveň však povedal aj, že verí v úprimnosť ruského prezidenta Vladimira Putina, keď vraví, že Rusko do ničoho nezasahovalo. „Verím, že cíti, že on a Rusko do volieb nezasahovali,“ uviedol Trump v Hanoji počas spoločnej tlačovej konferencie s vietnamským prezidentom, no vzápätí dodal, že verí americkým agentúram. „V súčasnosti ich vedú výborní ľudia, veľmi verím našim tajným službám,“ skonštatoval.

Rusko podľa amerických tajných služieb zasahovalo do volieb s cieľom pomôcť Trumpovi. Ten však ich zistenia opakovane spochybnil a vyšetrovanie možnej dohody medzi jeho tímom a Moskvou označil za „hon na čarodejnice“. Vyšetrovanie, ktoré vedie špeciálny prokurátor Robert Mueller, už prinieslo obvinenia bývalého šéfa prezidentskej kampane Donalda Trumpa Paula Manaforta a jeho spolupracovníka Ricka Gatesa zo sprisahania proti USA, poskytovania falošných výpovedí, prania špinavých peňazí a ďalších ekonomických zločinov, ako aj z toho, že sa nezaregistrovali ako zahraniční agenti.

Odmietol obvinenie zo zasahovania do amerických prezidentských vo­lieb

V sobotu na palube Air Force One počas letu do Hanoja povedal Trump novinárom, že Putin počas jedného zo stretnutí na okraji summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) vo vietnamskom prístavnom meste Danang opätovne odmietol obvinenie zo zasahovania do amerických prezidentských volieb. „Vždy, keď sa stretneme, hovorí mi, ‚Nespravil som to.‘ a ja verím, naozaj verím, že to myslí vážne, keď mi to vraví,“ vyjadril sa a zároveň obvinil demokratov, že medzi krajinami vytvárajú „umelú bariéru“, ktorá mu podľa jeho slov bráni v spolupráci s Rusmi a ohrozuje životy. Zároveň tiež zaútočil na bývalých šéfov tajných služieb a skonštatoval, že je množstvo dôvodov, prečo ich zisteniam nedôverovať.

V tejto rétorike pokračoval aj vo svojom nedeľnom tweete z Hanoja, kde sa vyjadril, že „neprajníci a hlupáci“ spochybňujú jeho snahy zlepšiť vzťahy s Ruskom a položil otázku, kedy pochopia, že mať dobré vzťahy s Ruskom je dobré a nie zlé. Kritikov tiež obvinil, že hrajú politické hry, ktorými ubližujú krajine.

Výmena urážok

V krátkom vyjadrení po príchode do hanojského prezidentského paláca ponúkol Trump Vietnamu pomoc pri rokovaní s Čínou v spore týkajúcom sa výstavby v Juhočínskom mori. Opätovne sa tiež vrátil k otázke Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a jej jadrového programu s tým, že pri vytváraní medzinárodného tlaku na Severnú Kóreu dúfa vo väčšiu podporu zo strany čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a Moskvy.

Predtým si však ešte stihol vymeniť niekoľko urážok so severokórejským režimom, ktorý jeho cestu po Ázii v sobotu označil za výlet „vojnového štváča“, ktorý chce konfrontovať ich krajinu a pripraviť ju o obranný jadrový program. Ministerstvo zahraničia KĽDR tiež amerického prezidenta obvinilo zo snahy o démonizovanie Severnej Kórey, jej izoláciu od medzinárodnej komunity a podkopanie vlády. „Nezodpovedné reči starého blázna ako je Trump nás nevyľakajú a nezastavia náš pokrok,“ uviedli. „Prečo by ma Kim Čong-un urážal tým, že ma nazve starým, keď ja by som o ňom nikdy nepovedal, že je "malý a tučný“?" reagoval Trump sarkasticky prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter a dodal, že sa veľmi snaží byť Kimovým priateľom. Na otázku, či skutočne verí, že by mohli byť priateľmi, neskôr odpovedal, „Myslím, že všetko je možné. V živote sa dejú čudné veci.“

Trump bol v Hanoji na krátkej štátnej návšteve v rámci cesty po piatich ázijských krajinách. Dnes sa presunul na Filipíny, ktoré sú jeho poslednou zastávkou.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump