Zemetrasenie v Indonézii si vyžiadalo najmenej tri životy a štyroch zranených

Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri zemetrasení s magnitúdou 6,0, ktoré zasiahlo vo štvrtok ráno miestneho času pobrežie indonézskych ostrovov Jáva a Bali. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovali agentúry Reuters a AP.

11.10.2018 08:34 , aktualizované: 09:20
debata

Epicentrum zemetrasenia, ktoré nastalo vo štvrtok nadránom miestneho času (v stredu o 20.45 h SELČ), sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo 40 kilometrov severovýchodne od mesta Sumberanyar v provincii Východná Jáva. Jeho hypocentrum bolo v hĺbke 10,4 kilometra.

Otrasy spôsobili škody na niekoľkých budovách v oblasti a vyvolali paniku medzi ľuďmi. Viacerí obyvatelia mesta Denpasar, metropoly Bali, dokonca nakrátko opustili svoje domovy, priblížila agentúra Reuters.

K trom úmrtiam došlo v provincii Východná Jáva, kde sa v dôsledku otrasov zrútilo viacero budov, a to v čase, keď ľudia spali. Uviedol to hovorca indonézskej Národnej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).

Pred viac ako týždňom zasiahlo silné zemetrasenie a následné vlny cunami aj indonézsky ostrov Sulawesi, pričom zahynulo viac ako 2000 ľudí a ďalšie stovky osôb sú nezvestné.

Na Bali sa tento týždeň koná výročné stretnutie zástupcov Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky. Zasadnutie prebieha za účasti viac ako 19-tisíc predstaviteľov vrátane ministrov financií členských.

Pátranie po obetiach na Sulawesi sa končí

Indonézske úrady vo štvrtok nariadili ukončiť pátranie po tisícoch ľuďoch nezvestných od septembrového silného zemetrasenia a vlny cunami. Katastrofa postihla ostrov Sulawesi a má 2065 potvrdených obetí. Podľa úradov je nezvestných 680 ľudí, aj oficiálne miesta ale podľa agentúry AP pripúšťajú, že v skutočnosti môže ísť o niekoľko tisíc ľudí; na niektorých miestach sa domy prepadli do zeme.

„Pátracie a záchranné operácie budú ukončené dnes popoludní“ (miestneho času), oznámil Bambang Surya zo záchranného tímu. Pátranie bude na mnohých miestach ukončené hromadnými modlitbami. Nezvestných budú ale môcť ďalej hľadať príbuzní a dobrovoľníci a pokračovať budú tiež operácie na podporu desiatok tisíc ľudí, ktorí prišli o svoje domovy.

Mesto Palu a okolie na ostrove Sulawesi zasiahlo 28. septembra zemetrasenie, ktoré malo silu 7,4 stupňa a vyvolalo ničivú vlnu cunami.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia