Na vianočnej pohľadnici pre Tesco našli volanie väzňov o pomoc

Britský obchodný reťazec Tesco pozastavil v Číne tlač svojich vianočných pohľadníc. Stalo sa tak po tom, čo šesťročné dievča v Londýne našlo v jednej z nich správu, že na ich výrobe sa podieľajú proti svojej vôli zahraniční väzni. Informoval o tom nedeľník Sunday Times.

23.12.2019 10:25
pohľadnica dievča vianoce Foto: ,
Prosbu o pomoc od zahraničných väzňov Číne našla na jednej z pohľadníc šesťročná Florence Widdicombová.
debata (8)

Prosbu o pomoc našla minulý víkend na jednej z pohľadníc šesťročná Florence Widdicombová. Stálo v nej: „Sme zahraniční väzni z väznice Čching-pchu v Šanghaji v Číne. Sme nútení pracovať proti našej vôli. Prosíme, pomôžte nám a informujte organizáciu pre ľudské práva a pána Petra Humphreya.“

Tesco, najväčší maloobchodný predajca v Spojenom kráľovstve, každoročne venuje okolo 300 000 libier (vyše 352 000 eur) z predaja vianočných pohľadníc dobročinným organizáciám British Heart Foundation, Cancer Research UK a Diabetes UK. Po objavení spomínanej správy bola ich výroba okamžite zastavená, pohľadnice stiahnuté z predaja a záležitosť sa začala prešetrovať.

Hovorkyňa Tesca podľa agentúry AFP uviedla, že spoločnosť vo svojich dodávateľských reťazcoch „nikdy neakceptuje“ prácu vykonávanú väzňami.

Predmetné pohľadnice vyrába spoločnosť Zheijiang Yunguang Printing, kde sa v novembri uskutočnilo nezávislé vyšetrovanie výrobných podmienok. „Nenašli sa nijaké dôkazy, ktoré by naznačovali, že boli porušené naše pravidlá zakazujúce využitie práce väzňov,“ povedala hovorkyňa. Ak sa však podozrenie z nútenej práce potvrdí, spoločnosť Tesco ukončí spoluprácu s dodávateľom pohľadníc, dodala.

Peter Humphrey, ktorý kedysi pracoval pre tlačovú agentúru Reuters a oslovila ho redakcia Sunday Times, uviedol, že nepochybuje o tom, že autori odkazu sú väzňami v zariadení Čching-pchu. Sám Humphrey tam bol zadržiavaný deväť mesiacov až do júna 2015. Humphreya a jeho americkú manželku zatkli v Číne v roku 2013; v tom čase pracovali pre firmu, ktorá podporovala nadnárodné spoločnosti pri vyšetrovaní obvinení z korupcie v Číne. Odsúdení boli za to, že poskytli súkromné záznamy čínskych občanov americkej spoločnosti GlaxoSmithKline. Manželov deportovali z Číny v júni 2015 po skrátení ich trestu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #väzni #Čína #Tesco #Vianoce