Biden má v úmysle kandidovať za prezidenta USA aj v roku 2024

Americký prezident Joe Biden má v úmysle uchádzať sa v roku 2024 o znovuzvolenie, povedala v pondelok novinárom hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. V noci na utorok o tom informovala agentúra Reuters.

23.11.2021 06:41
Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (23)

Novinári Psakiovú požiadali, aby sa vyjadrila k medializovaným správam, podľa ktorých Biden svojim priaznivcom oznámil, že plánuje kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2024. „Áno, to je jeho zámer,“ potvrdila Psakiová na palube lietadla Air Force One, ktorým sa prezident Biden so sprievodom presúval na oslavu Dňa vďakyvzdania s americkými vojakmi na základni Fort Bragg v Severnej Karolíne.

Reuters pripomenul, že Bidenova popularita v posledných mesiacoch zaznamenala pokles, čo časť demokratov viedlo k úvahám, či by sa vôbec mal v roku 2024 uchádzať o znovuzvolenie.

Demokrati sú okrem toho otrasení víťazstvami republikánov vo voľbách v štáte Virgínia začiatkom tohto mesiaca i len tesným víťazstvom demokratov v New Jersey.

Reuters dodal, že vo svojich 79 rokoch je Biden najstarším prezidentom v dejinách Spojených štátov.

Biden minulý piatok absolvoval prvú lekársku prehliadku od nástupu do funkcie v januári tohto roku. Lekári počas nej konštatovali, že má stuhnutú chôdzu a časté záchvaty kašľa, ktoré pripisujú refluxu. Konzílium lekárov sa však zhodlo v tom, že Biden je schopný zastávať prezidentský úrad.

Agentúra Reuters konštatovala, že Bidenove politické vyhliadky posilnilo nedávne schválenie plánu o rozvoji infraštruktúry vo výške bilióna dolárov na pôde Snemovne reprezentantov.

Americký prezident Joe Bidenie Čítajte viac Biden má 79, podľa lekárov je vo forme
23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA