Na Istrii vstúpili do platnosti opatrenia na úsporu pitnej vody

Obmedzenia spotreby vody vstúpili v pondelok do platnosti na dovolenkármi obľúbenom chorvátskom polostrove Istria. Úrady tak rozhodli v dôsledku pretrvávajúceho sucha. Šetriť vodou by mali aj návštevníci zo zahraničia, informovala agentúra HINA.

18.07.2022 09:56
rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Foto:
Mesto Rovinj je najpríťažlivejším na Istrii. Ilustračné foto.
debata

Reštrikcie sa týkajú predovšetkým pitnej vody, ktorou sa nesmú umývať autá, kropiť ulice či zelené plochy ani sprchovať na plážach a kúpaliskách. Výnimku majú tržnice a rybie trhy. Znižovať spotrebu zatiaľ nemusia ani poľnohospodári.

„Apelujem na všetkých, aby šetrili pitnou vodou, aby sme v nadchádzajúcom období nemuseli prijať ešte reštriktívnejšie opatrenia,“ uviedol istrijský župan Boris Miletić. Vyzval zároveň občanov a turistov, aby využívali pitnú vody čo najúspornejšie.

horúčavy leto španielsko rozprašovač teplo Čítajte viac Horúčavy a lesné požiare ďalej trápia juh Európy. Vysoké teploty mieria aj do Británie

Miestna samospráva Istrie tieto opatrenia odôvodnila pretrvávajúcim suchom i meteorologickou predpoveďou, podľa ktorej v nasledujúcom období nemožno počítať so zrážkami.

Porušenie vyhlášky o úspore vody môže mať za následok vypnutie mestského zásobovania vodou.

Vlna extrémnych horúčav a sucha zasiahla v týchto týždňoch prakticky celú južnú Európu. Na mnohých miestach sa hasiči stretávajú s požiarmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #Chorvátsko