Iránsky prezident sľúbil prešetriť úmrtie ženy, ktoré vyvolalo masové protesty

Iránsky prezident Ebráhím Raísí sľúbil dôkladné prešetrenie úmrtia mladej ženy vo väzbe mravnostnej polície, ktoré v krajine podnietilo najväčšie protesty za niekoľko rokov. Od minulého týždňa pri nich podľa mimovládnej organizácie zahynulo vyše 30 ľudí. Demonštrácie sú podľa prezidenta prípustné, nie však vandalizmus, informovala agentúra AP.

23.09.2022 07:37
irán masha amíniová protest Foto: ,
Protestujúci Iránci v exile pred iránskym veľvyslanectvom v Berlíne. 20.9.2022
debata (1)

Pre porušenie nariadenia o nosení pokrývky hlavy teheránska morálna polícia minulý týždeň zatkla 22-ročnú Mahsu Amíníovú, ktorá ale vo väzbe upadla do kómy a zomrela. Polícia tvrdí, že zomrela na infarkt. Podľa správ kolujúcich na sociálnych sieťach sa však stala obeťou policajnej brutality. Protesty, ktoré si podľa iránskej organizácie ľudských práv IHR vyžiadali najmenej 31 mŕtvych, sa konajú od soboty vo viac ako 20 mestách vrátane Teheránu. Ženy počas nich pália hidžáby.

Raísí vo štvrtok počas svojej cesty na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN v New Yorku povedal, že úrady pre vyšetrenie prípadu robia, čo treba. „Určite sa to musí vyšetriť,“ uviedol s tým, že kontaktoval rodinu zosnulej a ubezpečil ju, že vyšetrovanie tohto incidentu bude „vytrvalo pokračovať“. Amíníovej otec predtým oficiálnu verziu spochybnil a povedal, že mu lekári nedovolili pozrieť sa na dcérino telo.

irán, protest Čítajte viac Pri zásahoch voči demonštrantom zomrelo v Iráne najmenej 31 ľudí

Iránsky prezident, ktorý v stredu oficiálne vystúpil na Valnom zhromaždení, tiež povedal, že ľuďom sa dejú zlé veci z rúk úradov všade na svete. Sťažoval sa na údajný dvojitý meter, ktorý Západ uplatňuje ohľadom ľudských práv. „A čo smrť Američanov z rúk amerických orgánov činných v trestnom konaní?“ povedal Raísí.

Súčasné demonštrácie označil konzervatívny prezident za „normálne a akceptovateľné“. Podľa neho sú dôkazom, že sa v jeho krajine „odohráva diskusia“. Je však dôležité „rozlišovať medzi demonštráciami a vandalizmom“, poznamenal.

Iránski predstavitelia popierajú podiel polície na smrti demonštrujúcich. Amnesty International však hovorí o „brutálnom potlačení“ protestov, pričom sa používajú „broky, slzotvorný plyn, vodné delá a pendreky“. Na dnešok sú zvolané manifestácie provládnych kruhov.

teherán Čítajte viac Irán sa po smrti 22-ročnej ženy búri: Zomrelo už 11 ľudí vrátane štyroch policajtov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Irán #Ebráhím Raísí #policajná brutalita