Nemecko očakáva jednopercentný rast

Nemecká vláda zvýšila výhľad ekonomického rastu na tento rok na jedno percento z doterajších 0,7 percenta, no na budúci rok výhľad znížila.

15.10.2012 17:10
Peniaze, euro, mince Foto:
Ilustračné foto
debata

Tiež na jedno percento z pôvodných 1,6 percenta. Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt. Pokles ekonomickej aktivity Nemecka by však mohol priniesť slabší rast aj pre Slovensko.

Svoj odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka znížili viaceré popredné nemecké ekonomické inštitúty. Tento rok má ekonomika podľa nich stúpnuť o 0,8 percenta namiesto predtým očakávaných 0,9 percenta. Na budúci rok zhoršili odhad až na polovicu, na jedno percento. Hlavným dôvodom ich rozhodnutia sú zhoršujúce sa vyhliadky globálnej ekonomiky.

„Keďže Nemecko je naším najvýznamnejším obchodným partnerom, spomalenie jeho ekonomiky by znamenalo aj spomalenie tempa rastu nášho HDP a zrejme by prinieslo mierny nárast nezamestnanosti. Napriek tomu však očakávame na budúci rok pozitívny rast HDP vo výške 2 percent,“ uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. K tomu dodáva, že razantnejšie spomalenie našej ekonomiky by znamenalo riziko pre dodržanie budúcoročných rozpočtových cieľov.

Nemecko má najväčšiu ekonomiku v Európe, od ktorej je závislý rad slovenských firiem. Nemecká ekonomika sa dlho zdala odolná voči kríze, ktorá trápi eurozónu už tri roky. V poslednom čase však začína strácať dych a vykazuje známky oslabenia. Mnoho analytikov sa domnieva, že HDP v treťom štvrťroku klesne.

„Pätina slovenského vývozu smeruje do Nemecka a viac než polovica do členských krajín eurozóny. Aj kvôli oslabeniu hospodárskej aktivity v eurozóne v druhom polroku tohto roka sme voči vyhliadkam hospodárskeho rastu na budúci rok skeptickejší,“ hovorí Vladimír Vaňo, hlavný analytik Volksbank Slovensko.

„Znižovanie hospodárskeho rastu má priamy dosah na daňové príjmy. Posledný návrh rozpočtu pritom počíta s rastom slovenskej ekonomiky o 2,1 percenta a zahŕňa aj prípadnú rezervu pre nepriaznivý ekonomický vývoj vo výške 300 miliónov eur. Na základe súčasných informácií sa tak zdá realistický,“ dodáva Baláž.

Medzinárodný menový fond minulý týždeň znížil kvôli kríze v Európe odhad tohtoročného rastu svetovej ekonomiky o 0,2 percentu­álneho bodu na 3,3 percenta. V budúcom roku počíta s rastom 3,6 percenta namiesto predtým predpokladaných 3,9 percenta. Fond rovnako varoval aj pred nebezpečenstvom recesie vyspelých ekonomík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba