Štátna firma nemá na výplaty

Štát ako podnikateľ v kríze zlyhal. Vlastnej firme, ktorá prichádzala o zákazky, nedokázal nájsť nové miesto na trhu.

16.03.2010 06:50
Peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

Okolo 130 zamestnancov Moldavského recyklačného podniku je už dva mesiace bez výplat. Ku koncu minulého roka dostávali len po 300 eur, čo boli základné platy.

„Napísali sme premiérovi list, pretože sa už nemáme kam obrátiť. Ľudia sú tu zneistení, nie je práca a ani peniaze. Niektorí z tohto príjmu živia štvorčlenné rodiny,“ hovorí Mária Kőrősiová, predsedníčka závodného odborového výboru. Odpoveď od premiéra nedostali.

Bývalý vojenský opravárenský podnik sa dostal do problémov vlani, keď ho vláda začlenila pod ministerstvo životného prostredia. Pre útlm v zbrojárskej výrobe sa mal podnik zamerať na recykláciu nebezpečného vojenského odpadu. „Pripravovali na to projekt pre čerpanie z fondov únie. Boli sme tomu radi, pretože je tu veľká nezamestnanosť. Lenže doteraz sa nič neudialo, žiadna recyklácia sa nerobí,“ dodáva Kőrősiová.

Bývalý minister životného prostredia László Miklós tvrdí, že recyklačná firma by sa na východe uplatnila. „Trh je tam v tejto oblasti ešte voľný, nie však so zameraním len na vojenskú techniku. Stačilo trošku viac aktivity a podnik mohol fungovať,“ dodal Miklós.

Keďže podnik s novou činnosťou nezačal a zákazky z rezortu obrany pomaly klesali, dostal sa do dlhov. Na kolená padol, až keď súd vyhlásil exekúciu. Nevydarený obchod vedenia podniku so zbraňami ešte v čase, keď podnik patril pod rezort obrany, sa skončil totiž 30-miliónovým dlhom v českých korunách. Ten sa dnes aj s úrokmi podľa zamestnancov vyšplhal na 60 miliónov českých korún. Miliónovú zmenku si uplatnila česká zbrojárska spoločnosť CZ Hermex. Dnes má moldavská firma zablokovaný účet, okrem toho, že nemá na platy, dlhuje na odvodoch.

Ministerstvo životného prostredia a tiež vedenie moldavského podniku vidia riešenie v návrate k pôvodnej činnosti – oprave vojenskej techniky, „Čo sa týka programu recyklácie vojenskej techniky, v takom zadlženom podniku sa ukazuje jeho rozbehnutie ako málo reálne, keďže nie je vybavený potrebnými recyklačnými technológiami, neovláda všetky postupy,“ povedala Jana Kaplanová, hovorkyňa ministerstva životného prostredia. Nový program však rýchle vyriešenie platov neprinesie. Ak sa situácia zamestnancov nezmení, odborári sú pripravení vyhlásiť na budúci týždeň štrajkovú pohotovosť.

debata chyba