Slováci nechcú študovať techniku ani po príchode automobiliek

Začatie výstavby nových závodov automobiliek PSA Peugeot Citroën a Kia Motors a s tým súvisiaci vyšší dopyt po odborníkoch zatiaľ neprilákalo viac Slovákov na vysokoškolské technické odbory. Ich štúdium sa totiž považuje za ťažšie. S nájdením si zamestnania navyše nemajú problémy ani absolventi ostatných vysokých škôl.

20.02.2006 10:17
debata

Relatívnu úspešnosť vysokoškolákov pri hľadaní zamestnania potvrdzujú aj štatistiky úradov práce. Minulý rok v septembri bolo bez práce okolo 2500 z 30-tisíc absolventov vysokých škôl, teda asi osem percent. Veľká väčšina si však zamestnanie nájde v priebehu pol roka a dlhšie ako šesť mesiacov boli v evidencii úradu práce necelé dve stovky absolventov vysokých škôl. Podľa januárových údajov bola miera nezamestnanosti na Slovensku 11,8 percenta.

Výrazný nárast záujemcov o štúdium techniky neočakáva ani analytik Andrej Salner z bratislavského Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. „Na Slovensku je ľudí s vysokoškolským vzdelaním stále málo. Ešte niekoľko rokov nebudú mať pravdepodobne absolventi vysokých škôl problémy so zamestnaním,“ povedal Salner. Vysokoškolský diplom je, podľa neho, pre zamestnávateľov skôr signálom, že absolvent sa intelektuálne na nejakú prácu hodí, ako dokladom jeho znalostí.

K menšej obľube technických fakúlt prispievajú, podľa prodekana strojníckej fakulty Žilinskej univerzity Stanislava Tureka, aj predmety matematika a fyzika, ktoré sa vraj medzi študentmi netešia veľkej obľube. Výstavba závodu Kia Motors neďaleko Žiliny však napriek tomu, podľa neho, v posledných troch rokoch záujem o strojnícku fakultu mierne zdvihla. Niektoré študijné odbory však zostávajú naďalej neobsadené, dodal Turek.

Rovnako strojnícka fakulta Slovenskej technickej univerzity v Bratislave nepatria, podľa Kataríny Herzogovej zo študijného oddelenia k tým, na ktoré je najväčší nával uchádzačov. Platí to, podľa nej, aj po príchode zmienených automobiliek.

Technické fakulty vychádzajú v ústrety prípadných uchádzačom aj ďalším termínom na posielanie prihlášok. Na rozdiel od filozofických fakúlt, ktoré budú prihlášky prijímať do konca februára, záujemcovia o strojnícke fakulty majú čas do konca marca, v Žiline a v Košiciach až do konca mája.

Nižšie sú aj poplatky za prijímacie konanie. Strojnícke fakulty žiadajú väčšinou od 500 do 700 korún, kým filozofické a právnické fakulty žiadajú od 1000 do 1500 korún.

Medzi najžiadanejšie patria na Slovensku už niekoľko rokov právnické fakulty. Na právo sa hlási, podľa Ústavu informácií a prognóz školstva, asi desaťnásobne viac záujemcov, ako ich môžu prijať. Približne jeden z piatich uchádzačov sa dostane na ekonomické odbory. Najväčší záujem v minulom roku však bol o Akadémiu policajného zboru. Hlásilo sa na ňu viac ako 1700 ľudí, pričom škola prijímala iba 65 ľudí, teda približne tri percentá uchádzačov.

debata chyba