SF chce povinnú angličtinu na školách

Povinnú angličtinu pre žiakov základných a stredných škôl chcú po voľbách presadzovať poslanci Slobodného fóra (SF). Ďalšími prioritami strany v oblasti vzdelávania bude škola ako príprava na prax a zastavenie prepúšťania učiteľov a zvýšenie ich výkonnosti.

22.02.2006 13:24
debata

Volebné priority SF v rezorte školstva pod názvom Moderná škola pre strednú vrstvu dnes novinárom predstavila šéfka slobodných Zuzana Martináková a odborník SF pre školstvo a vzdelávanie Ľubomír Pajtinka. SF sa chce predovšetkým sústrediť na materské, základné a stredné školy a ich modernizáciu.

Podľa Pajtinku približne 30 percent absolventov stredných škôl končí na úradoch práce, rezort trpí slabým prepojením trhu práce a škôl, klesajúci počet študentov technických škôl údajne spôsobí nedostatok odborníkov pre potreby automobilového priemyslu.

Pajtinka chce školský systém na Slovensku zmeniť v prospech väčšej uplatniteľnosti absolventov stredných škôl na trhu práce. Chce viac času na menej učebných tém, výučbu pre konkrétne povolanie a odbúranie zbytočnej teórie. Slobodné fórum bude podporovať odborné školstvo a väčšiu prípravu študentov na podnikanie.

V oblasti zamestnávania učiteľov chce SF využiť nadbytočných pedagógov pre dovzdelávania obyvateľov. „Naše školy netreba rušiť, ale treba zvýšiť pedagogickú výkonnosť škôl a rozšíriť spektrum ich pôsobenia na celú škálu obyvateľstva,“ povedal Pajtinka.

debata chyba