Maturita? Študenti si veria viac než vlani

Študenti sa tento rok obávajú novej maturity zrejme menej ako vlani. Narástol totiž počet študentov, ktorí sa prihlásili na náročnejšiu úroveň testov.

27.02.2006 00:00
debata

Aj keď študentom odvaha rastie, školy sú blížiacimi sa skúškami znepokojené. Päť týždňov pred prvou písomkou sa sťažujú na náročnú prípravu a slabé finančné zabezpečenie.

„Papierov neubudlo, je to administratívne aj finančne náročné,“ zhodnotila riaditeľka Katolíckeho gymnázia M. Hurbana v Banskej Bystrici Irena Hermanová. Dodala, že chýbať jej budú učitelia, a to nielen v čase maturít na banskobystrickom gymnáziu, ale aj ďalšie dva týždne, počas ktorých budú cestovať do predmetových komisií na iných školách.

Podľa Márie Cehelskej, zástupkyne riaditeľa na Gymnáziu gen. L. Svobodu v Humennom, je pri maturite zbytočne veľa dokumentácie, čo znamená prácu navyše pre školy. „Je to aj finančná záťaž, vlani nás to vyšlo asi na 250-tisíc korún, neviem odhadnúť, ako to bude teraz,“ poznamenala Cehelská. Oproti minulému roku majú školy podľa nej výhodu v tom, že zadania na ústne maturity sa budú robiť ľahšie, keďže využijú aj niečo z toho, čo pripravili vlani.

Zástupkyňa riaditeľa gymnázia spojeného s obchodnou akadémiou v Krupine Elena Ivanicová tvrdí, že sa s prípravou tohtoročnej maturity omeškalo aj ministerstvo školstva. „Až teraz sa spamätalo a začína preškoľovať učiteľov,“ konštatovala. Podľa nej sa s tým malo začať už dávno, ešte pred spustením maturity. „Rovnako sa pripravuje nová maturitná dokumentácia, má byť úplne iná, vôbec ju nepoznáme,“ zdôraznila.

Podľa ministerstva školstva s organizáciou maturít nie sú žiadne vážne problémy. Ešte koncom januára sa bolo vedenie rezortu o tom presvedčiť v Štátnom pedagogickom ústave, ktorý je za prípravu zodpovedný.

Podobné výhrady mali riaditelia škôl aj vlani. Protesty študentov proti maturite z vlaňajška sa však tento rok zatiaľ nezopakovali. O niečo viac maturantov si pritom tento rok vybralo náročnejšiu A úroveň. Napríklad z matematiky bude takto podľa Kataríny Hamerlovej z ministerstva školstva maturovať 3 500 stredoš­kolákov z takmer 12 000. Z rovnakého počtu ich vlani v A forme maturovalo 2 700. V angličtine vzrástlo percento tých, ktorí si volili ťažšiu formu o zhruba 16 percent a v nemčine o 28 percent. „Väčšina u nás si volí A úroveň, B len vo výnimočných prípadoch,“ potvrdila Hermanová.

Vlani spôsobili škandál maturitné testy z matematiky, ktoré časť žiakov dostala omylom vypracované. Táto časť maturity sa musela písať odznova. Ministerstvo tvrdí, že prijalo bezpečnostné opatrenia, aby sa takáto situácia nezopakovala.

Testy externej časti maturity, nad ktorou dohliada štát, sú ako minulý rok zadávané a vyhodnocované centrálne. Po prvý raz bude súčasťou maturitného vysvedčenia aj údaj o úspešnosti študenta v danom predmete v porovnaní s ostatnými. Novinkou je aj maturita z geografie, ktorú si mohli vybrať gymnazisti v prírodovedných predmetoch. Vyberať si môžu zo štyroch ďalších cudzích jazykov. Okrem nemčiny a angličtiny to bude francúzština, ruština, španielčina a taliančina.

debata chyba