Vo Zvolene súťažili študentskí novinári

Vyhlásením výsledkov vyvrcholila v sobotu vo Zvolene celoslovenská súťaž v rétorike XX. Štúrov Zvolen a novinárska súťaž stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero.

30.04.2006 15:49
debata

Víťazmi Štúrovho Zvolena sa stali Lucia Majerčiaková zo ZŠ v Liptovskom Mikuláši, Michal Chudík zo ZŠ Černyševského v Bratislave a Aurel Paulovič z prešovského Evanjelického gymnázia. Cenu primátora mesta Zvolen získal gymnazista Juraj Karpiel z Humenného. Michaela Katonová z Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici bola najlepšia zo stredoškolských a Miroslava Dírerová z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave z vysokoškolských novinárov. Dírerovej porota udelila aj dar prezidenta SR za viacročnú pozoruhodnú a tvorivú činnosť v kategóriách stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovho pera. 

Hlavné ceny putovali dvom stredoškolským časopisom – Gymletu z martinského Gymnázia na ulici J. Lettricha a Na ceste z Piaristického gymnázia v Trenčíne. Zlaté Štúrovo pero ako najlepší časopis tohto ročníka s prihliadnutím na dlhodobú vysokú kvalitu s právom publikovať tento symbol v nasledujúcom roku na titulnej strane dostalo Študentské slovo z košického Gymnázia na Šrobárovej ulici. Najlepším vysokoškolským časopisom je Ateliér z Fakulty masmediálnej komunikácie UCM. 

Podľa informácií riaditeľky Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene Kataríny Ďurovcovej sa do súťaže v rétorike zapojilo asi 80 mladých ľudí. V novinárskej súťaži dostala porota do uzávierky celkovo 140 príspevkov. Stredoškolských časopisov tento rok hodnotila 65, vysokoškolských osem. Ďalších 40 príspevkov prišlo od jednotlivých stredoškolákov a rekordných 22 od vysokoškolákov. Medzi stredoškolákmi prevažovali študenti z gymnázií. 

Tento ročník priniesol podľa hodnotiteľov výrazný posun záujmu autorov o širšie spoločenské otázky a problémy. Vedno s tým ide aj zosilnenie kritických pohľadov a prehlbovanie spôsobov argumentácie v rozličných žánrových podobách.

Štúrov Zvolen sa od roku 2000 stal vďaka finančnej, odbornej a organizačnej pomoci partnerov najprestížnejším podujatím svojho druhu na Slovensku. Počas 11 ročníkov konania súťaže Štúrovo pero sa vo Zvolene vystriedalo viac ako 1000 súťažiacich študentov a hodnotila sa tvorba okolo 700 časopisov.

debata chyba