Maturanti skúšku zvládli, sú však v strese

Maturanti zatiaľ nemajú so skúškou dospelosti väčšie problémy ako v minulosti, sú však viac stresovaní. Vyplýva to z ankety medzi riaditeľmi stredných škôl. Po zmenách, ktoré ministerstvo školstva zaviedlo vlani, musia totiž gymnazisti maturovať z piatich namiesto štyroch predmetov, skúška sa navyše natiahla na niekoľko dní.

01.06.2006 09:22
debata

Ústne maturity potrvajú do 9. júna.

Riaditeľom tiež nevyhovuje to, že učitelia pri hodnotení maturitnej skúšky nemôžu zohľadniť študijné výsledky maturanta počas jeho štúdia. „Napríklad jedna výborná študentka dostala v skúškovom strese z chémie trojku, čo jej môže dosť znepríjemniť prijímanie na fakultu medicíny, kam sa hlási,“ povedala riaditeľka súkromného gymnázia na Kremnickej ulici v Bratislave Ivona Podstavková. Maturitu si na tejto škole budú musieť v septembri zopakovať dvaja z necelej stovky študentov.
Podobnú skúsenosť má aj riaditeľ Strednej priemyselnej školy v Martine Jozef Jurica.

„Maturity sú príliš odtrhnuté od prospechu, ktorý študenti dosahovali počas štúdia,“ povedal riaditeľ. Doplácajú na to podľa neho väčšinou jednotkári, tí vraj nie sú zvyknutí improvizovať. Skúšku na tejto škole nezvládlo 14 z takmer 150 stredoškolákov. Študenti odborných škôl a učilíšť naďalej maturujú zo štyroch predmetov.

Gymnazistom podobne ako vlani komplikuje maturitu piaty predmet, myslí si zástupkyňa riaditeľky na gymnáziu v Malackách Viera Mojžišová. „Niekoľko maturantov malo z tohto predmetu o dva stupne horšiu známku ako pri ostatných štyroch,“ povedala Mojžišová. Zmaturovalo však všetkých 96 študentov.

Riaditeľke gymnázia v Handlovej Gabriele Fusekovej prekáža aj to, že skúška na odborných učilištiach a školách nie je taká náročná ako na gymnáziách. „Očakávala som, že sa maturita vyrovná. Považujem to trochu za nespravodlivosť,“ dodala. Skúšku dospelosti si podľa nej bude musieť zopakovať jeden z približne 60 študentov handlovského gymnázia.

Naopak, riaditelia škôl kladne hodnotia to, že do predmetových komisií prichádzajú učitelia z iných škôl. Komplikuje to síce výučbu ostatných žiakov, ale maturanta skúša odborník v danej oblasti, povedal Jurica. Učiteľom sa páči aj to, že najlepším študentom v cudzích jazykoch by malo ministerstvo školstva finančne pomôcť. Pomoc sa vzťahuje na maturantov, ktorí v aprílovej externej maturite v náročnejšej A úrovni získali minimálne 67 percent bodov. Ministerstvo školstva im preplatí náklady na zisk jazykového certifikátu maximálne do výšky 5000 korún.

debata chyba