Maturity čakajú ďalšie zmeny

Ústne maturity dopadli podobne ako vlani. Aj keď počet tých, ktorí nezmaturovali, je na niektorých školách o čosi vyšší ako minulý rok. Zhodujú sa na tom učitelia, ktorí v týchto dňoch uzatvárajú hodnotenie skúšok. Väčšina škôl už má maturitu za sebou, posledné z nich, najmä odborné učilištia, končia práve dnes.

08.06.2006 23:00
debata

„Zdá sa mi, že neprospelo viac žiakov,“ povedal šéf Asociácie štátnych gymnázií Pavol Sadloň s tým, že presné čísla budú známe v polovici júna. Podľa neho vlani bola tolerancia voči študentom vyššia, keďže sa po novom maturovalo po prvý raz. „Päť maturitných predmetov je však na žiaka veľa, navyše, keď sa musí ďalej učiť podľa osnov a pripravuje sa aj na prijímačky na vysoké školy,“ dodal Sadloň.

Na Spojenej strednej škole v Nových Zámkoch bude musieť maturitu pre zlý prospech opakovať 13 z 221 žiakov. „Je to podobne ako vlani, celkový priemer školy 2,37 považujem za dobrý,“ tvrdí koordinátorka maturít Anna Opálená.

Minulý rok podľa Ústavu informácií a prognóz školstva neprospelo celkom 1 475 maturantov. Bol to viac ako dvojnásobok toho, čo rok predtým, keď sa ešte maturovalo po starom. Jedným z dôvodov je najmä pri ústnych skúškach hodnotenie, ktoré nezohľadňuje doterajšie výsledky. Predtým sa totiž pozeralo aj na to, ako sa žiak učil počas celého štúdia.

„Treba zvážiť zmenu,“ myslí si Sadloň, podľa ktorého je hodnotenie nespravodlivé napríklad aj pri písomke z cudzích jazykov. Ak študent prekročí určený počet slov, nielenže sa mu strhávajú body, ale ak sa veľmi rozpíše, nemusí dostať žiadny. „Žiak, ktorý je v jazyku dobrý a má veľa vyjadrovacích prostriedkov, je v podstatne potrestaný,“ zdôraznil.

Podľa nemčinárky Silvie Ambruchovej z gymnázia v Medzilaborciach aj oni tento problém zaznamenali. „My však môžeme hodnotiť len podľa pokynov od Štátneho pedagogického ústavu,“ dodala.

Pracovníci ŠPÚ včera nevedeli povedať, či spôsob hodnotenia budú meniť. „Prijímame podnety zo škôl a zaoberáme sa nimi,“ uviedla Katarína Vaškaninová z ústavu. Rovnako nespresnila, ktoré zmeny ústav navrhuje do novely vyhlášky o maturitách.

Tá sa totiž bude opäť meniť, v priebehu dvoch rokov už druhý raz. „V súčasnosti sa dokončujú práce na novej vyhláške,“ konštatovala Katarína Hamerlová z ministerstva školstva. To pristúpilo k zmenám po tom, čo sa tento rok prezradila časť maturitných tém na internete. Rezort v súčasnosti zvažuje, že sa budú žrebovať v deň maturít, pričom sú aj návrhy, aby sa výber tém vrátil späť na školy alebo bol v právomoci regiónov.

debata chyba