Každé vysvedčenie si zaslúži odmenu

Každé dieťa by malo dostať za vysvedčenie odmenu, avšak s hodnotou darčekov by to rodičia nemali preháňať, myslí si psychologička Katarína Fujeriková z Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

25.06.2006 10:30
debata

Zatiaľ čo v minulosti si školáci ako s odmenou za dobré vysvedčenie vystačili s knihou, prípadne s návštevou cukrárne, v posledných rokoch stále viac túžia po horských bicykloch, počítačoch a najmä po mobilnom telefóne. Na jednom z prvých miest detských túžob je však stále bez ohľadu na módne trendy živé zvieratko, predovšetkým psík.

„Každé dieťa by malo dostať za vysvedčenie nejakú odmenu, dokonca aj tie, ktoré prinesú domov na konci školského roka horšie známky,“ tvrdí Fujeriková. Podľa psychologičky je to pre ne výnimočný deň a rodičia by ho nikdy nemali opomenúť. Tresty podľa nej nie sú namieste, pretože ak sa rodičia o svoje dieťa zaujímajú, vysvedčenie by pre nich nemalo byť prekvapením. Horšie je, ak dieťa známky tají.

„Znamená to, že medzi deťmi a rodičmi viazne komunikácia a dôvera,“ konštatuje.

Fujeriková však zároveň priznáva, že koncom školského roka pribúda v psychologických ambulanciách počet malých pacientov s psychosomatickými ťažkosťami. Najčastejšie sa podľa odborníčky sťažujú na bolesti hlavy alebo brucha. Pred vysvedčením pravidelne vzrastá aj počet telefonátov na detskej linke dôvery. Za úzkosťou detí sa pritom podľa psychológov často skrývajú prehnané ambície a očakávania ich rodičov.

Jedenásťročná Alexandra, ktorá chodí do piateho ročníka jednej z košických základných škôl je týždeň pred koncom školského roka spokojná. Na vysvedčení bude mať „čisté jednotky“. Teší sa tiež, že ako odmenu za dobrý výkon v škole dostane od rodičov vysnívanú počítačovú hru. Druhákovi Ondrejovi zas starí rodičia darujú „pár koruniek“, s ktorými bude môcť naložiť podľa vlastného uváženia a mama mu sľúbila, že s ním zájde do obchodu, kde mu kúpi mu hračku, ktorú si sám vyberie.

Podľa psychologičky však na hodnote daru nezáleží. Niektorí rodičia si naviac ani nemôžu dovoliť minúť na darček za vysvedčenie niekoľko sto, alebo dokonca tisíc korún. Fujeriková je však presvedčená, že deťom často stačí, ak pre ne rodičia pripravia doma na večeru niečo, čo majú rady, alebo im upečú koláč. Tých väčších podľa nej zas možno poteší slávnostná večera v reštaurácii.

debata chyba