Prepadol stabilný počet žiakov

Mnohí žiaci základných a stredných škôl, ktorým o týždeň začínajú prázdniny, si budú musieť v budúcom školskom roku zopakovať ročník. Žiadne dramatické zhoršenie však riaditelia škôl nezaznamenali.

25.06.2006 11:58
debata

Napríklad na základnej škole v Hriňovej na strednom Slovensku „prepadol“ približne rovnaký počet žiakov ako vlani, povedala riaditeľka Emília Trebulová. Na celom Slovensku v tomto školskom roku ročník opakovalo necelých 15.000 z približne 900.000 žiakov.

„Od septembra bude musieť ročník opakovať 21 z takmer 530 žiakov. Ďalších osem si známky ešte môže vylepšiť na letných komisionálnych skúškach,“ povedala Trebulová. Skúšky musia absolvovať napríklad žiaci, ktorí počas školského roka vynechali veľký počet vyučovacích hodín.

Ani na martinskej základnej škole Aurela Stodolu nebude ročník opakovať viac študentov ako po iné roky, konštatovala riaditeľka Juliana Nedbalcová. „Ide o štyroch – piatich žiakov, pričom na škole máme asi 930 detí,“ dodala. Mierne sa však podľa nej zhoršilo správanie žiakov a to sa odzrkadlí aj na známkach.

Horšie vedomosti než v minulosti nemali žiaci tento školský rok ani podľa zástupcu riaditeľa na evanjelickej základnej školy v Bratislave Jána Juríčka. „Myslím, že je to v normále,“ povedal. Žiaci majú na tejto škole okrem bežných predmetov povinné hodiny evanjelického náboženstva.

Tento školský rok opakovalo ročník najviac žiakov základných škôl v Košickom a Prešovskom kraji. V Košickom to bolo podľa údajov Ústavu informácii a prognóz školstva 3385 žiakov a v Prešovskom 2460 študentov. Práve v týchto dvoch krajoch je však najviac rómskych osád a práve v nich majú obyvatelia dlhodobo ťažkosti s ukončením základných škôl. Na potrebe vzdelávať ľudí z osád sa zhodujú vládne aj mimovládne organizácie.

debata chyba