Zníži počet diaľkových študentov školné?

Na vysokých školách študuje diaľkovo už takmer 60-tisíc študentov, po zavedení školného ich môže byť ešte viac. Podľa niektorých odborníkov totiž školy uprednostnia diaľkarov, ktorí budú platiť, pred dennými poslucháčmi.

19.07.2006 23:00
debata

Časť fakúlt tak robí už dnes, na externistov majú totiž nižšie náklady, dokonca od nich vyberajú aj príspevky, hoci to zákon nedovoľuje.

Vysokoškolákov je v súčasnosti takmer 170-tisíc, z toho externistov 56 309 a denných študentov 113 197. Diaľkových však z roka na rok pribúda, rýchlejšie ako denných. „V porovnaní so štatistikami spred dvoch rokov je ich o takmer šesťtisíc viac,“ spresnil šéf sekcie vysokých škôl na ministerstve školstva Peter Mederly.

Spoplatnenie externistov ohlásil minister školstva Ján Mikolaj (SNS) napriek tomu, že vládne strany školné nemali v programoch. Sľub o bezplatnom vysokoškolskom štúdiu teraz koalícia vysvetľuje tak, že sa týkal len denných študentov. Mikolaj od poplatkov očakáva najmä zníženie počtu externistov, úroveň diaľkového štúdia je totiž oveľa horšia ako denného.

Podľa Andreja Salnera z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť poplatky prinesú viac peňazí školám, je však otázne, či to bude znamenať aj menej externistov. „Nie je to zlý krok, len či to splní očakávania,“ poznamenal. Vysoké školy podľa neho budú mať väčší záujem o externistov, keďže budú platiť. „Už teraz vytláčajú časť študentov, ktorí majú záujem o dennú formu, na externú,“ dodal Salner.

Rektor Univerzity Komenského František Gahér si myslí, že vplyv tohto kroku sa zatiaľ nedá odhadnúť. „Zavedenie školného pre externistov by bolo prospešné, ak to nebude pre školy administratívne náročné a peniaze budú slúžiť na skvalitnenie pedagogického procesu,“ uviedol.

Či vláda spoplatní diaľkové štúdium a odkedy, bude jasné až po zverejnení vládneho programu. Mikolaj však navrhuje, aby si presnú výšku poplatkov školy určovali samy, hornú hranicu stanoví zákon.

Externí študenti, ktorí chodia do školy len na niekoľko hodín mesačne, sú pre vysoké školy podľa Salnera výhodou aj teraz. Najmä preto, že náklady na nich sú nižšie ako na denných študentov. Od štátu pritom fakulty dostávajú aj na externistov peniaze, a to tretinu z dotácie, ktorú môžu získať na denného študenta. Tento príspevok chce Mikolaj ponechať, pripustil len jeho mierne zníženie. „Určite na tom fakulty nebudú stratová, ich výdavky na študentov to pokryje,“ poznamenal Salner.

Minister očakáva, že po zavedení poplatkov záujem o externé štúdium klesne, keďže nebude bezplatné. „Diaľkových študentov je teraz tak veľa len preto, že je to zadarmo,“ povedal nedávno v rozhovore pre Pravdu. Aj v súčasnosti však externisti platia, hoci je to v rozpore so zákonom. Podľa posledného prieskumu rezortu školstva spred dvoch rokov takto školy získali pol miliardy korún. Aj keď ministerstvo školstva o týchto prípadoch vedelo, podľa Mederlyho ich bolo ťažko dokázať alebo dotiahnuť až pred súd.

debata chyba