OSN odsúdila izraelský múr, ale nič to nemení

Valné zhromaždenie OSN v utorok drvivou väčšinou v pomere 144 ku 4 hlasom prijalo rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby zastavil výstavbu múru, ktorý ho má oddeľovať palestínskych území.

22.10.2003 11:13
debata

Rezolúcia navyše dodáva, že Izrael by mal zrušiť aj existujúce časti múru, ktorý má zabrániť prieniku palestínskych teroristov do Izraela. Problémom ani nie je snaha zamedziť pohyb teroristov, ale skôr to, že de facto stanovuje hranice medzi Izraelom a Palestínou, keď ešte neboli oficiálne dohodnuté, a tak stavia svet pred hotový fakt.

Rezolúcia Valného zhromaždenia prichádza po tom, čo podobná rezolúcia bola v Bezpečnostnej rade OSN vetovaná Spojenými štátmi, ktoré jej vyčítali nevyváženosť. Rezolúcia Valného zhromaždenia však nemá žiadnu politickú záväznosť a je skôr vyjadrením stanoviska svetového spoločenstva. Spojené štáty hlasovali spolu s Izraelom a dvoma pacifickými mikroštátmi proti utorkovej rezolúcii.

„Budeme pokračovať v stavbe a postaráme sa o bezpečnosť našich občanov. Nebudeme brať ohľad na väčšinu OSN, ktorá je voči nám tradične nepriateľská. Celý svet je proti nám a Spojeným štátom. Som hrdý, že patrím na stranu USA,“ povedal po schválení rezolúcie izraelský podpredseda vlády Ehud Olmert.

Palestínski predstavitelia privítali dokument ako „veľké víťazstvo mieru“.

Američania považujú rezolúciu za „ponižujúcu frašku“, ktorej prijatie škodí OSN a mierovým rokovaniam. Kritizovali vlády EÚ za to, že „hodnotia izraelské bezpečnostné opatrenia o mnoho prísnejšie než vraždy páchané palestínskymi teroristickými skupinami“.

debata chyba