Potopená loď väzní šestnásť námorníkov

Z nákladnej lode Rocknes, ktorá sa v pondelok prevrátila neďaleko nórskeho Bergenu, sa v noci podarilo zachrániť dvanásť mužov. Ako oznámili záchranárske tímy, dvaja námorníci sú mŕtvi a šestnásť zostáva nezvestných, pravdepodobne uviazli vo vnútri lode.

20.01.2004 09:40
debata

Loď prepravovala štrk do Nemecka. Na jej palube bolo 29 námorníkov a nórsky lodivod. Po vyplávaní z Bergenu sa asi dvesto metrov od brehu v priebehu niekoľkých sekúnd silne naklonila a krátko nato sa prevrátila. Kapitán však ešte stihol vyslať signál SOS, ktorý pobrežné hliadky zachytili. Podľa predbežných názorov je na vine zrejme posun sypkého materiálu, ktorý vychýlil ťažisko plavidla.

Bezprostredne po nehode sa podarilo z ľadovej vody zachrániť desať námorníkov, z ktorých dvaja po prevoze do nemocnice zomreli. Ostatní sú v relatívne dobrom zdravotnom stave. Medzi zachránenými je aj nórsky lodivod. Ďalších troch námorníkov sa v noci podarilo vyslobodiť z útrob lode otvorom, ktorý vyrezali do dna prevrátenej lode, ktoré vyčnieva nad hladinu. Už predtým tím záchranárov navŕtal do dna lode menší otvor, ktorým uväzneným námorníkom vháňajú dovnútra vzduch. Zvnútra sa im ohlásili traja ľudia. Ostatní námorníci sú zrejme v inej časti lode hlbšie pod hladinou. Aj keď záchranári nemajú o nich žiadne správy, nevzdávajú sa nádeje na ich záchranu.

Loď Rocknes je relatívne nová, postavili ju pred tromi rokmi v Hamburgu, merala 166 metrov.

debata chyba