Pravoslávna cirkev tvrdo kritizuje Vatikán

Vysoký predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi nasadil voči Vatikánu veľmi tvrdý tón a pred nívštevou delegácie katolíckej cirvki v Moskve ostro kritizoval aktivity Vatikánu v Rusku. Celkom vylúčil, že by v dohľadnej dobe Rusko mohlo súhlasiť s návštevou pápeža.

28.01.2004 14:13
debata

„Nedovolíme, aby pod zámienkou dialógu pokračovali dobre naplánované a dobre financované misionárske aktivity,“ povedal podľa novín Nězavisimaja gazeta metropolita Kirill, ktorý je zodpovedný za vonkajšie vzťahy cirkvi.

Zároveň jednoznačne vylúčil, že by sa niekedy v blízkej dobe mohla uskutočniť schôdzka medzi pápežom Jánom Pavlom II. a hlavou ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchou moskovským a celej Rusi Alexijem II.

„Patriarcha sa nemôže stretnúť s pápežom, pretože keby sa stretli, museli by sa pobozkať a potriasť si rukami a to by vytvorilo nedobrý obraz. Ťažili by z toho tí, ktorí sú zapojení do misionárskych aktivít proti našemu ľudu. Ľudia by si povedali, pozrite sa na nich, aké rozdiely, patriarcha a pápež sa bozkávajú a objímajú“.

Krillove slová prišli krátko pre plánovanou návštevou kardinála Waltera Kaspera, šéfa vatikánskej rady pre jednotu kresťanov, ktorí by mal byť v Rusku päť dní od 16. februára. Mala by to byť návšteva vatikánskeho predstaviteľa na najvyššej úrovni v posledných štyroch rokoch v dobe veľkých sporov, keď pravoslávna cirkev obviňuje Vatikán, že sa v Rusku a ďalších oblastiach bývalého Sovietskeho zväzu snažia preťahovať tradične ortodoxných Rusov na katolícku vieru.

Alexij opakovane zdôraznil, že vzťahy s rímskokatolíckou cirvkou sa musia najskôr zlepšiť a až potom bude Rusko súhlasiť s cestou pápeža, ktorý už niekoľko rokov chce navštíviť Rusko.

Spory medzi ruskou pravoslávnou cirkvou a Vatikánom majú hlboké historické korene, ktoré sa naplno prejavili po kolapse Sovietskeho zväzu, keď pravoslávna viera v Rusku po rokoch reštrikcií nezvyčajne ožila.

Vatikán všetky obivnenia o love na nové duše popiera. Katolícka cirkev sa usiluje o obnovu kostolov, ktoré jej kedysi pred bolševickou revolúciou v roku 1917 patrili, chcela by pritiahnuť nových veriacich, ale jej vplyv v prevažne pravoslávnom Rusku zostáva veľmi slabý.

Metropolita Kirill však vatikánske dementi odmietol a znovu Vatikán varoval pred expanziou do Ruska.

„Nepokúšajte sa prenikať do Ruska, kde má ruská pravoslávna cirkev už tisíc rokov zodpovednosť pred Bohom, pred históriou a pred vlastným ľudom. Neprekážajte v našom úsilí, nevytvárajte paralelné misionárske štruktúry,“ varoval ruský metropolita.

debata chyba