Geremek: NATO je jediná záruka bezpečnosti

Podľa bývalého poľského ministra zahraničných vecí Bronislava Geremeka slovenský vstup uzavrie trhlinu, ktorá vznikla v strednej Európe, keď sa Bratislava pred piatimi rokmi do NATO nedostala.

30.03.2004 06:36
debata

Čo znamená vstup Slovenska do NATO pre Poľsko a celú strednú Európu?

Je to veľmi dobrá správa, z ktorej máme veľkú radosť. Je to ocenenie Slovenska ako stabilnej demokratickej krajiny. Je to zacelenie medzery, ktorá vznikla, keď sa Slovensko nestalo členom aliancie už v prvej vlne rozšírenia.Verím, že Poľsko a Slovensko, rovnako ako všetky ďalšie krajiny, ktoré spoločne s vami vstupujú do aliancie, prispejú k tomu, že NATO vypočuje výzvy, ktoré sa pred ním objavili. Pomôžu, aliancii prekonať súčasnú krízu. Poľsko aj Slovensko prinášajú do NATO hodnoty, ktoré alianciu posilnia.

Je aliancia, do ktorej vstupuje Slovensko, iná ako v čase, keď sa jej členmi pred piatimi rokmi stali Poľsko, Česko a Maďarsko? Čo je dnes hlavnou úlohou aliancie? Je to boj proti terorizmu a čo to v praxi znamená?

Zmenilo sa to, čo ohrozuje našu bezpečnosť. Najväčšie nebezpečenstvo nie je dnes v našom euroatlantickom priestore, ale v oblasti, ktorú politológ Zbigniew Brzezinski nazval ,,globálny Balkán", od Blízkeho až po Ďaleký východ. Tu sa nachádzajú hlavné zdroje možných konfliktov. Je to časť sveta, v ktorej sa nachádza veľké bohatstvo, ale v ktorej sú skryté aj najväčšie nebezpečenstvá pre náš svet. Úlohou Severoatlantickej aliancie je na túto hrozbu odpovedať. V Afganistane už tak aliancia robí a som presvedčený, že bude pokračovať aj v Iraku. Ak sa NATO podarí nájsť spôsob riešenia týchto hrozieb, bude to veľmi dobrý krok dopredu.

Veľa Slovákov sa pýta, čo im členstvo v aliancii prinesie? Čo prinieslo za uplynulých päť rokov Poľsku?

Nachádzame sa v rovnakej situácii a riešime rovnaký problém. NATO znamená pre Poľsko aj Slovensko predovšetkým záruku bezpečnosti. Ako pre nás, tak aj pre vás je to najdôležitejšia vec a naša nedávna história nám ukazuje, aké je to dôležité. Členstvo v aliancii však neznamená, že nepotrebujeme mať naďalej svoju vlastnú armádu. Ale aj tu je členstvo v aliancii veľmi potrebné. Poľská armáda sa počas piatich rokov v NATO zmenila na modernú, profesionálnu armádu, ktorá je svojou výzbrojou na úrovni doby ktorá je schopná naplno sa zúčastňovať na zahraničných misiách. NATO nám v tom pomohlo. Bez aliancie by to tak nebolo.

debata chyba