Čarnogurský: Vstup do NATO má len nevýhody

"Vstup do aliancie má pre nás iba nevýhody. Spomeniem len niektoré - NATO je organizácia, ktorá sa rozpadá, preto nie je dôvod, aby sme sa stali jej členmi. NATO nás môže najskôr iba zatiahnuť do vojenského konfliktu, ako sa už aj stalo v prípade Iraku," povedal pre PRAVDU bývalý slovenský premiér a politik KDH Ján Čarnogurský.

30.03.2004 06:54
debata

Bola pre Slovensko iná šanca, ako vstúpiť do NATO?

Bola, nevstúpiť.

Bola by to lepšia cesta pre krajinu?

Vstup do aliancie má pre nás iba nevýhody. Spomeniem len niektoré – NATO je organizácia, ktorá sa rozpadá, preto nie je dôvod, aby sme sa stali jej členmi. NATO nás môže najskôr iba zatiahnuť do vojenského konfliktu, ako sa už aj stalo v prípade Iraku. Tým sa zvýši pravdepodobnosť teroristických útokov priamo na Slovensku. Navyše, našej republike nehrozí nijaké vojenské nebezpečenstvo, ktorému by sa mala brániť s pomocou aliancie. Naproti tomu, proti teroristickým útokom nás toto zoskupenie neochráni. Aliancia vyvoláva aj nové napätie v Európe, ktoré môže o niekoľko rokov vyústiť do toho, že jej členské krajiny budú opäť cieľom cudzích vojenských rakiet.

Podľa čoho usudzujete, že sa NATO rozpadá?

Iní hlavní členovia ako USA, a to Nemecko, Francúzsko, už nie sú ochotní zúčastňovať sa na väčších akciách. Príkladom je Irak. Európska únia si buduje svoju vlastnú bezpečnostnú politiku a sami Američania ju označujú na nabúravanie NATO.

Ako sa teda dá bojovať proti terorizmu?

V prvom rade nerobiť také vojenské útoky, ako urobili Američania v Iraku. Potom treba spolupracovať s európskymi spojencami, čo môžeme robiť aj mimo NATO a dokonca lepšie. Nakoniec k tomu ešte treba pridať spoluprácu polície, tajných služieb, armád tak v Európe, ako aj, samozrejme, s USA, čo aj robíme mimo aliancie.

Vedia občania, čo pre Slovensko plynie zo záväzkov byť členom aliancie?

Nevedia, budú sa to iba postupne dozvedať.

V prípade, že budú na území republiky vojenské základne aliancie, čo z toho môže vzniknúť?

Staneme sa cieľom zahraničných vojenských rakiet.

Inak by sme sa nimi nestali?

Ak by sme neboli členom aliancie, je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že by sme sa takým cieľom nestali.

debata chyba